Savisaar nõuab Eesti Energia riigi omandisse jätmist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tegi täna meediale avalduse, kus nõuab Eesti Energia, elektrijaamade ja põlevkivikaevanduste börsile viimise protsessi seiskamist ja selle tagamist, et Eesti Energia jääks sada protsenti riigi omandisse.


Edgar Savisaar juhtis tähelepanu sellele, et möödunud on üle poole aasta ajast, kui avalikus arvamuses sai kõneaineks majandus-ja kommunikatsiooniministri kavandatav AS Eesti Energia taaskordne maha müümise plaan, mis Savisaare sõnutsi on küll energiafirma juhtide kava.

Selle pika aja vältel ei ole ministeerium kui riiklik institutsioon andnud Riigikogule, meediale ega rahvale erapooletut, terviklikku ja adekvaatset informatsiooni selle müügiprotsessiga seonduvatest riskidest, märkis Savisaar avalduses. «Tegemist on olnud pigem PR firmale omase kampaaniaga, kus peamine müügi ja reklaami esindaja on olnud minister isiklikult,» lausus ta.

Keskerakonna esimees nimetab ühena vähestest tasakaalustajatest Teaduste Akadeemia akadeemikute seisukohta.
Savisaar juhtis tähelepanu riigivaraseaduses sätestatud riigivara valitsemise põhimõtetele, mida Eesti Energia juhtkond on rikkunud. «Eesti Energia juhatuse poolt on firma väärtus loetud sisuliselt võrdseks bilansilise väärtusega, mis on aga väga vale. Riigivara võõrandamist kavatsetakse teostada oluliselt madalama hinnaga, millega tekitatakse riigile suurt kahju. Eesti Energia tegeliku firmaväärtuse määratlemiseks ei piisa finantsauditist, vaja on teostada laiapõhjaline ja sisuline due diligence audit,» ütles Savisaar.

Savisaar juhtis ka tähelepanu riigivaraseaduse paragrahvile 29, mille järgi võib riigivara võõrandada ainult siis, kui see vara ei ole vajalik riigivõimu teostamiseks või muul avalikul eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles