Krediidipangal kaks nõukogu

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmar Moritz (vasakult), Aivar Leismann ja vandeadvokaat Hannes Vallikivi eilsel koosolekul.
Valmar Moritz (vasakult), Aivar Leismann ja vandeadvokaat Hannes Vallikivi eilsel koosolekul. Foto: Toomas Tatar

Krediidipanga aktsionäride üldkoosolek lõppes eile nii, et pangal on nüüd kaks nõukogu. Moskva Panga häältega valiti pangale uus nõukogu, kuid teised aktsionärid seda ei tunnusta. Seega on panga suuromaniku Moskva Panga hinnangul üks nõukogu, aga panga senise nõukogu liikmete hinnangul teine nõukogu.

Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge ütles, et tal on keeruline hinnata, mis saab edasi. Pank avab täna hommikul taas uksed ja teenindab oma kliente. «Hoiustajatel aktsionäride omavahelise tüli pärast põhjust muretseda ei ole,» teatas finantsinspektsioon.

Moskva Panga valitud nõukogusse kuuluvad Kluge ja Krediidipanga väikeaktsionäri Ain Soidla asemel nüüd vandeadvokaat Ain Alvin ja Moskva Panga töötaja Aleksandr Jaškin.

Kuidas selline segadus juhtuda sai? Moskva Pank kasutas sama võtet, mida Kluge tänavu kevadel. Moskva Pank teatas, et kolmel Krediidipanga väikeaktsionäril, OÜ-l Firmex (Kluge ja Soidla), RLS Finance’il (Riccardo Tattoni) ja OÜ-l Radio Elektroniks (Timur Djakov) ei ole enam hääleõigust. Nende hääleõigus vähenes 23 protsendilt 10-le.

Moskva Panga hinnangul tegutsevad nimetatud kolm ettevõtet ühiselt ja nende osalus pangas on ühine. Kuna aga üle 10-protsendine osalus vajab hääleõiguse saamiseks finantsinspektsiooni heakskiitu, siis pole ka neil hääleõigust enamaks kui 10 protsendiks.

Vahemärkusena: Kluge leer käitus nii Moskva Pangaga tänavu kevadel. Üldkoosolek otsustas siis, et Moskva Pank ei saa oma hääli kasutada, sest neil ei ole finantsinspektsiooni luba.

Toona oli seis selline, et inspektsioon oli küll andnud Moskva Pangale loa omada olulist osalust, aga kuna Kluge ja tema kaaslased olid loa kohtus vaidlustanud, siis kohus oli loa esialgse õiguskaitse korras peatanud.

Moskva Pank põhjendas väidet, et Kluge, Soidla, Tattoni ja Djakov tegutsevad koos, nimelt sama kohtuasjaga. Kuna nad ühiselt hagevad, siis järelikult nad ka omavad tegelikult ühist vara. Kell 11 hommikul alanud Krediidipanga üldkoosolek kestis umbes kella poole viieni õhtul. Hommikul turvamees ajakirjanikke pangamajja ei lubanud. Poolteist tundi pärast koosoleku algust aga kutsus Kluge kõiki ajakirjanikke üldkoosolekul osalema. «Moskva Pank kaaperdas Krediidipanga üldkoosoleku,» ütles ta, kutsudes avalikkust appi. Tolleks ajaks oli tehtud otsus, et väikeaktsionäride hääleõigust vähendatakse.

Kluge märkis, et Moskva Pank vajab oma valitud nõukogu jõustamiseks kolme allkirja: koosoleku juhatajalt Aivar Leismannilt, protokollijalt Aase Sammelseljalt ja notar Tea Türnpuult. Sammelselg on Krediidipanga jurist. Leismann aga Moskva Panga poolt valitud koosoleku juhataja. Kas kolme allkiri protokollile tuleb, on keeruline öelda.

Finantsinspektsioonilt ega Moskva Panga esindajailt ei õnnestunud eile õhtul enam kommentaari saada.

Kluge märkis, et tema juhitud nõukogu koguneb täna hommikul panka tavalisele töökoosolekule. Kuidas kavatseb oma õigusi kaitsta Moskva Panga valitud nõukogu, pole teada. Võib-olla kaasnevad Vene ärikultuurile iseloomulikud jõuvõtted turvafirmade abil.

Kluge kinnitas, et kavatseb kohtusse pöörduda ja nõuda sellise Moskva Panga kontrollitud üldkoosoleku tühistamist. Finantsinspektsioon kinnitas, et kui aktsionärid ei täida nende ettekirjutust Kluge ja Soidla tagasikutsumise kohta, siis pöördub inspektsioon kohtusse. Kluge ja tema partnerite võimuvõitlus Krediidipanga pärast käib juba 2011. aasta algusest, mil vahetus Moskva Panga omanik. Vene pangagrupiga VTB liitumise järel põgenes Moskva Panga senine juht Andrei Borodin Londonisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles