Tippametnik Brüsselis ühtse digituru sessiooni eel: loodame konkreetseid samme

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu kajastavad ajakirjanikud Brüsselis Euroopa Liidu lipu taga.
Euroopa Ülemkogu kajastavad ajakirjanikud Brüsselis Euroopa Liidu lipu taga. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu digitaalvoliniku Neelie Kroesi kabinetiliikme Thibaut Kleineri sõnul võiks Euroopa Ülemkogu tänaõhtuse ühtset digitaalturgu käsitleva sessiooni parimaks tulemuseks olla see, kui riikide juhid suudaks kokku leppida bürokraatiamasina kiiremas tegutsemises.

Kuigi täna õhtusele ühtset digitaalturgu käsitlevale sessioonile on mitmelt poolt ennustatud pikki varahommikuste tundideni kestvaid  vaidlusi, võib Kleineri sõnul juhtuda, et toimub hoopis vastupidine – riigipead nõustuvad üksmeelselt edasiste sammude vajalikkuses, kuid tegelikult reaalseid tagajärgi oodata ei ole.

Probleem on tema sõnul laiem.

«Kõik riigid on nõus sellega, et teised peaks kiiremini tegutsema, olema muutustele avatud ja dünaamilised, ise aga ei tehta midagi või leitakse põhjuseid direktiivide aeglaseks rakendamiseks,» ütles Kleiner, tuues näiteks e-ID, mida seni pole korralikult kahes kolmandikus liikmesriikides tööle saadudki.

Sellegipoolest loodab ta, et täna õhtul siiski jõutakse sisuliste kokkulepeteni .

«Selge on see, et oleme teelahkmel. Kui me ei tee praegu konkreetseid otsuseid, on sellel viie aasta pärast Euroopa konkurentsivõimele väga tõsised tagajärjed.»

Kleineri sõnul on Euroopa andnud ohjad digi- ja telekomiturul USA ja Aasia kätte, selliste arengute üheks peamiseks põhjuseks on just Euroopa fragmenteeritus ning vähene e-teenuste alane koostöö.

Kaks päeva kestval Euroopa Ülemkogul käsitletakse tänaõhtusel esimesel töösessioonil Euroopa digitaalmajanduse, innovatsiooni ja teenustega seotud teemasid.

Digitaalmajanduse puhul on põhilisteks arutlusteemadeks uute investeeringute edendamine, tarbija- ja ärisõbraliku digitaalse ühisturu  arendamine ning IKT-oskuste parandamine Euroopas.

Ülemkogu kohtumisest võtab osa ka peaminister Andrus Ansip, kes saatis Euroopa Ülemkogu eesistujale Herman Van Rompuy´le ning teistele Ülemkogu liikmetele oktoobri alguses ka Eesti seisukohti tutvustava kirja, millega nähakse ette Euroopa ühtsete andmepilvede, piiriüleste e-teenuste ning ühtsete pilveteenuse standardite väljaarendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles