Putini ettepanek kütab Ukrainas kirgi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš kutsus elanikke üles rahu säilitama, kuid ei avaldanud, kas ta Venemaa peaministri Vladimir Putini gaasifirmade ühendamise plaani toetab või mitte.
Ukraina president Viktor Janukovõtš kutsus elanikke üles rahu säilitama, kuid ei avaldanud, kas ta Venemaa peaministri Vladimir Putini gaasifirmade ühendamise plaani toetab või mitte. Foto: AP /Scanpix

Venemaa peaministri Vladimir Putini ettepanek kahe riigi gaasifirmad ühendada tekitab Ukrainas meelepaha, sest seda nähakse kui katset riiki taas üha rohkem suure naabriga siduda.


«See on Venemaa välksõda,» lausus Ukraina eelmise riigipea Viktor Juštšenko poliitikanõunik Vadim Kariasov Briti majanduslehele Financial Times.

Ukraina eelmine peaminister Julija Tõmošenko süüdistas president Viktor Janukovõtšit Ukraina kui iseseisva riigi likvideerimise plaani haudumises ning kutsus elanikke üles massimeeleavaldustele. «Sellised ühinemised ei ole sõbralikud, see viib Ukraina täielikule ühendamisele Venemaaga,» lausus ta.

Isegi uue vene-meelse juhtkonna liikmed tõdesid, et Putini pakkumine tuli neile üllatusena. Janukovõtši kabinetiülem tunnistas Financial Timesile, et sellisel teemal arutelusid ei olnud presidendi poolt antud läbirääkimiste päevakavas küll ette nähtud.

Janukovõtš ise kutsus elanikke teleesinemises üles rahulikkusele, kuid ei avaldanud, kas ta Putini ettepanekut toetab või mitte.

«Varsti te veendute, et me liigume õiges suunas. Ma luban, et Ukrainast saab tugev ja õitsev maa,» vahendas Financial Times Janukovõtšit.

Gazpromi aktsia kukkus eile 2,6 protsenti ning analüütikud hoiatavad, et juba niigi suure võlakoorma all ägav Gazprom võtaks ühinemisega lisaks Ukraina gaasifirma Naftogazi suured laenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles