Pangajuhi tulevik lahtine

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Neljapäeva hommikul koguneb Krediidipanga aktsionäride üldkoosolek, et otsustada panganõukogu esimehe Andrus Kluge sobivuse üle ametisse.

Krediidipanga nõukogu esimehe lahkumist nõuavad suuromanik Moskva Pank ja finantsinspektsioon. Kas Kluge kutsutakse nõukogu esimehe kohalt tagasi, pole aga teada, sest selleks on vaja 66 protsenti aktsionäride häältest. Moskva Panga käes on ligi 60 protsenti ning tagasikutsumiseks on vaja leida liitlane väiksemate aktsionäride hulgas.

Moskva Panga esindaja, vandeadvokaat Paul Keres ütles, et Moskva Pangal ei ole aktsiaraamatu järgi otsustades vajalikku hulka hääli koos.

«Asjaolud, mis tingivad Kluge tagasikutsumise, on ülekaalukad. Need on samad asjaolud, mille alusel on finantsjärelevalve teinud ettekirjutuse pangale,» märkis Keres.

Kui panga aktsionärid täna Kluget maha ei võta, pöördub finantsinspektsioon kohtusse. Kluge on juba järelevalve ettekirjutuse kohtus vaidlustanud.

Kui püüda kokku võtta umbes 20 aastat pangas töötanud väikeaktsionäri Kluge ja Venemaa suuruselt teisele pangagrupile VTB kuuluva Moskva Panga vastuolu, on keskseks märksõnaks Andrei Borodin.

Vastastikused süüdistused

Vastased peavad Kluget Borodini huvide esindajaks. Kluge aga Moskva Panga praegusi omanikke seaduserikkujaks, kes ei tohiks Eestis panka omada. Muu hulgas kasutas Moskva Pank Krediidipanga juhtkonna mõjutamiseks kohtus süüdimõistetud endist kapo komissari Indrek Põtra.

«Nii VTB kui Moskva Pank on pannud korduvalt toime rikkumisi, mis puudutavad Krediidipanga aktsiate omandamist ja panga juhtimise korraldamist,» ütles Kluge. «Põdra asjas tehtud kohtuotsusest selgub üsna otseselt, et altkäemaksu andmiseks kasutatud raha tuli Moskva Pangalt Oleg Smoli ettevõttesse ning et Moskva Panga ja VTB tippjuhtkonda kuuluvad isikud andsid Põdrale ja Smolile juhtnööre ja ülesandeid ebaseadusliku info kogumiseks.»

VTB sai Moskva Panga suuromanikuks 2011. aastal. Enne uue suuromaniku tulekut oli Borodin Moskva Panga juht, praegu redutab mees Londonis. Kui palju on tõepõhja all süüdistustel, et Borodin on kõrvale pannud Moskva Panga raha, on siitpoolt Narva jõge keeruline hinnata. Briti võimud andsid Borodinile varjupaika.

Finantsinspektsioon on kogu loos asunud Moskva Panga suuromaniku VTB poolele, nõudes Kluge lahkumist. Võimalik, et pole piisavalt tõendeid, mis seostaks VTBd kapo endise komissari Põdra palkamisega. Samuti on vaid sõna sõna vastu lugu sellest, kuidas Moskva Pank kahelt Krediidipanga väikeaktsionärilt Vene eriteenistuse FSB abiga aktsiad ära võttis. Hüvitist küll maksti, aga meie finantsjärelevalve ei saa ametliku pöördumiseta midagi teha. Enne aktsiate jõuga ülevõtmist kuulus Moskva pangale 44 protsenti Krediidipangast, praegu aga ligi 60 protsenti.

Kluge märkis, et finantsinspektsioon ei tahagi aktsionäridelt aktsiate võtmist uurida. Finantsinspektsioon omakorda märkis, et ei saa kommenteerida menetlust detailselt.

Finantsinspektsiooni võib mõista, sest kui järelevalve kuulutaks VTB «salongikõlbmatuks», tähendaks see sama mujal Euroopas. Laias maailmas suurt filiaalivõrku omav VTB peab hakkama teiste Euroopa riikide järelevalvetele tõestama, et on laitmatu reputatsiooniga ja sobib pankade omanikuks. Finantsinspektsiooni juhi Raul Malmsteini kontor Estonia puiesteel tekitaks suure skandaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles