Eesti müüb hiinlastele õhku

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina suurlinnade õhusaaste on kurikuulus.
Hiina suurlinnade õhusaaste on kurikuulus. Foto: STR/AFP

Õigustatult või mitte, aga 2011. aastal pälvis Eesti Maailma Terviseorganisatsiooni uuringus maailma puhtaima linnaõhuga riigi tiitli, mis aitab Eestil nüüd tõmmata enesele maailmas ühe ihaldatuma turistigrupi tähelepanu, kirjutab Äripäev.

«Ühel Hiina reisikorraldajal ongi selline pakkumine – sõitke koos meiega maailma puhtaima õhuga riiki,» räägib EASi Turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso sellest, mis Hiina turisti üldse siia ilmanurka peaks tooma.

Vaevalt üksi puhta õhu ahvatlusel, kuid selle aasta esimese kaheksa kuuga on Eesti majutusettevõtetes ööbinud Hiina turistide arv kasvanud 39% ja veedetud ööde arv 45%.

See on siiski vaid murdosa Eestit väisavate turistide arvust ja siit ka põhjus, miks läinud nädalal riigikokku jõudnud turismi arengukavas aastateks 2014–2020 ei ole Hiina arvatud Eesti peamiste sihtturgude hulka.

«Isegi siis, kui kasv on mitu aastat 200%, on see summa summarum sama palju, kui Venemaalt tuleb turiste ühes kuus,» ärgitab Mutso realistlikuks jääma.

Hiinlastest on saanud enim kulutav turist maailmas. Kuid sellega, et neid on palju, ütleb Mutso. Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) arvestuse järgi kulutab keskmine hiinlane reisil inimese kohta 75 dollarit ehk 55 eurot.

Praegu teeb iga aasta välisreisi juba 80 miljonit hiinlast ja 100 miljoni piir on lähiaastate küsimus. Järgmised kümme aastat teeb igal aastal vähemalt 25 miljonit hiinlast oma esimese välisreisi.

Euroopa näeb siin olulist kasvuala – turism loob töökohti. Novembris-detsembris esitab ELi tööstusvolinik Antonio Tajani ettepaneku lihtsustada hiinlastele viisa saamise protseduuri, kinnitati Brüsselist.

«Mina isiklikult ei usu, et see väga kiiresti tuleb,» jäi Mutso ka siin skeptiliseks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles