Dombrovskis hoiatas Moskva surve eest naabritele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: EPA

Läti peaminister Valdis Dombrovskis väljendas muret viisi pärast, kuidas Vene president Vladimir Putin survestab Lääne poole hoidvaid Venemaa ja Euroopa vahel paiknevaid riike.

Jaanuaris euroalaga liituva Läti valitsusjuht ütles, et nimetatud samm kannab endas lisaks majanduslikele hüvedele ka geopoliitilist kaalu riigi saatuse sidumisel Läänega.

Selline trend ei ole Moskvale meelepärane ning Dombrovskise sõnutsi on Läti suhted suure idanaabriga olnud «üsna konarlikud», vahendab Wall Street Journal.

Peaministri sõnutsi jälgib Läti murega Venemaa poolt Leedule, aga ka Ukrainale ja Moldovale rakenduvat kaubanduslikku survet.

Dombrovskis usub, et euroalaga liitumine turgutab Läti majandust, kuna aitab langetada valitsuse, majapidamiste ja ettevõtete poolt makstavaid intresse ning veenda välisinvestoreid, et Läti on raha paigutamiseks turvaline paik.

Samal ajal näitavad arvamusküsitlused, et enamik Läti elanikke on eurole ülemineku vastu – peamiselt ebakindluse pärast euroala eelarve- ja panganduskriisi edasiste arengute suhtes. «On realistlik eeldada, et liitumise hetkeks on enamus juba poolt,» ütles Dombrovskis.  

Ta rõhutas, et Läti liitumisplaanid on aidanud tõsta euroala mainet. «Kriisi ajal panid paljud euroala tuleviku küsimärgi alla,» ütles Dombrovskis. «Läti oli ainus maa, mis ütles: euroala on hea projekt ja me tahame ühineda. See mõjutas turgude ja avalikkuse arvamust, et euroalas polnud kõik veel kadunud.»

Dombrovskise sõnutsi seisab ta kindlalt selle eest, et euroala kehtestaks liikmesriikide eelarvepoliitikale karmid kontrollid – välistamaks vajadust edasiste abipakettide järele.

«Euroala peab järgima omaenda reegleid. Meil peavad olema kontrolli ja sanktsioonide meetodid,» ütles ta ja lisas, et näeb distsipliini jõustaja rollis Saksamaad. «On tähtis, et Saksamaa kannaks hoolt, et Läti järgiks reegleid. Ma ei saa garanteerida, milline valitsus meil viie või kümne aasta pärast võimul on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles