Analüütik: pidevalt ripub pea kohal mõne uue kriisi oht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe kirjutas oma nädalakommentaaris, et hiljuti ajutise lahenduse leidnud USA võlakirjadraama on heaks näiteks sellest, et maailmamajanduse edasine käekäik on jätkuvalt ebakindel.

«Pidevalt ripub pea kohal mõne uue kriisi oht. Kuigi on märke paranevast optimismist nii siin- kui sealpool Atlandi ookeani ning isegi mõnest paranenud reaalmajanduse näitajast, on need üsna lihtsalt ümberpööratavad mõne vale sammu poolt, sealhulgas näiteks just selliste situatsioonide tagajärjel,» kirjeldas Arumäe.

Kuna USAs, erinevalt Euroopast, on tegeletud eelarvete kokku tõmbamistega üsna vähesel määral ning võlg on jõudnud selle kriitilise piirini, kust edasi minek on väga vaevaline, siis tekib väga palju võimalusi, et miski saab valesti minna, leidis Arumäe.

«Teoreetiliselt on võimalik, et USA majanduskasv ulatub 3 protsendini nii pluss- kui miinusmärgiga. Esimest siis «soodsate» asjaolude kokku sattumisel, st väheste eelarvekärbete, võlalae tõstmiste ja lõdva rahapoliitika jätkamisel, teine stsenaarium juhul, kui poliitiline maadlus peaks lõppema patiseisuga ning USA võlakirjade omanikele maksete tegemata jätmisega. Seal vahel mitmeid eri võimalusi näiteks valel ajal rahapoliitika karmistamise või eelarvekärbete tagajärgedega,» selgitas Arumäe.

Kuna stiimuleid USA majandusse on Arumäe sõnul pumbatud meeletult, siis neid osaliselt tagasi tõmmata selliselt, et majandus ikka sujuvalt edasi liiguks, on köiel balansseerimine.

Seetõttu on ebakindlus endiselt maailmas üleval, kuigi vaikselt vähenemas, ütles Arumäe. «Vähenemas on see seetõttu, et turuosalised on neid episoode juba liiga palju kordi näinud ning suures plaanis aimavad ette nende tulemusi. Näiteks seda, et USA poliitikud ilmselt ikka ei soovi majandust veega alla lasta ja suudavad end eelviimasel tunnil kokku võtta. Mistõttu tõenäolisemad on ikkagi majanduskasvu jätkumise stsenaariumid,» rääkis Arumäe.

Siiski on sellises keskkonnas ettevõtetel investeerimisotsuste tegemine raskendatud, näiteks tootmise laiendamise kohta. See käib üsna mitmete riikide kohta, sh Euroopas.

USA oodatavas otsuses võlakirjade ostude vähendamise kohta, mis võib tulla juba detsembris, on nähtud ohte arenevatele turgudele, mida võib tabada kapitali väljavool. Seetõttu kärpis muuhulgas ka IMF oma maailmamajanduse kasvuootusi selle kuu alguses. Viimasel ajal on siiski tulnud näiteks Hiinast optimismi ülal hoidvaid uudiseid, kus majandus pöördus kolmandas kvartalis taas kiirema kasvu poole.

«Tavapäraselt riikidele püksirihma pingutamise õpetussõnu jagav IMF on oma viimases ülevaates hoiatanud liigse kokkutõmbamise eest, et maailmamajandust ikka paranemise kursil hoida. Eesti on siinkohal taas viieline. On ju järgmise aasta kululubadusi jagatud üsna optimistlikult. Ilmselt heldemalt, kui tulu lubab tulla. Aga käesolevas olukorras ei saa seda ka väga ette heita. Muuhulgas seetõttu, et poliitiline tragikomöödia USAs või Euroopas võib jätkuda ka pärast seda, kui see Eestis sel pühapäeval läbi saab,» selgitas Arumäe.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles