Tõnis Haavel: raha on Luige ja Vichmanni käes

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Investeerimispankur Tõnis Haavel ütles kohtus, et keeldub ütluste andmisest. Haavelit süüdistatakse investeerimispettusele kaasa aitamises Gildi Aserbaidžaani kinnisvara võlakirjade müügil.

Pärast kohtuistungi lõppu ütles Haavel, et pole omapoolseid selgitusi jaganud, sest ei usalda ajakirjandust, mis kirjutab vaid seda, mida ütleb Ekspressgrupi suuromanik Hans H Luik.

«Raha on [Marcel] Vichmanni ja Luige käes ja kontrolli all, küsige nende käest,» kostis Haavel.

Haavel pillas paar repliiki kohtumaja garderoobis, vesteldes Postimehe ja Äripäeva ajakirjanikega. Mida Haavel selle repolliga mõtles, polnud ta valmis täpsustama.

Haavel ütlusest vastab kindlasti tõele see, et võlakirju investeerinud firma Seaside Residence Baku vara ostsid pankroti pesast suuremad võlakirjainvestorid, teiste hulgas ka  Luik ja Vichmann.

Harju maakohtus algas reedel süüaluste ülekuulamine. Esimesed kaks tundi kulutas Haaveli advokaat kirjalike tõendite esitamisele. Nii prokurör kui ka kannatanute advokaat Maria Mägi pidasid seda venitamiseks ja kohtupidamise aja raiskamiseks.

Gildi juhitud investeerimisskeemis kaotasid investorid 12 miljoni eurot. Kohtu all antud Erki Piirsalu süüdistatakse investeerimiskelmuses, Tõnis Haavelit, Harles Liivi ja Šarunas Skyriust ning AS Gild FASi kelmusele kaasaaitamises.

Piirsalu on öelnud kohtus, et jätab enda süü üle otsustamise prokuratuurile ja kohtule. Haavel, Liiv ja Skyrius eitavad süüd. Samuti AS Gild FASi esindaja.

Haavel ja tema partnerid lubasid 2007. aastal investoreile, et Aserbaidžaanis maad ostes õnnestub teenida investeeritud rahalt kõrge tootlus. Pärast seda pole investorid aga oma raha näinud. Suuremad investorid on Hans H Luik ja Marcel Vichmann. Peale nende veel rida Eesti tuntud ärimehi ning ka hulk Leedu investoreid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles