Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Viive Rosenberg meenutas, kuidas mitmed Eesti kartulikasvatajad said paari aasta eest kahju sellega, et nad suurendasid kartuli kasvupindu ootuses müüa kartuleid Venemaale.
«Venemaalt osteti meie kartulit ja lubati seda edaspidigi teha, nii et Eesti kartulikasvatajad suurendasid pindu, kuid lõpuks jäeti saak ostmata, sest mujalt saadi soodsamalt. Meie kartulikasvatajad kandsid kahju. Nüüd on Venemaa turg kogu EL-i riikidele suletud. Päris huvitav, millega see lõpeb,» rääkis Rosenberg.
Odav importkartul ei rahulda sageli tarbijate vajadusi ei maitses ega kvaliteedis. Samas pole Eestigi kartuli omadused ideaalsed.
«Toitlustusasutustes ei ole praegu hea kartul moes, mõnikord on prae juurde antavad kartulid mitte maitsetu, vaid halva maitsega. See ei ole sageli sordi ega kasvataja, vaid kartulitöötlejate ja kooritud kartuli säilitajate viga,» rääkis Rosenberg. «Kindlasti annab Eesti kartuli kvaliteedi parandamiseks palju ära teha, kui leidub veel entusiaste, kes lõplikult ära väsitatud ei ole,» lisas ta.
Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Luule Tarlani meelest annaks Eesti kartulit populariseerida kartuli kasutamisviiside mitmekesistamise kaudu. «Kartulile oleks vaja anda juurde lisaväärtust ning realiseerida seda enam ka toodetena. Näiteks valmistada toitlustusettevõtetele külmutatud kartulilõike, mida praegu ostetakse sisse Hollandist,» selgitas Tarlani.
Viive Rosenberg aga viitas vajadusele arendada ühistegevust läbi kartulikasvatuse edendamiseks rajatud organisatsioonide nagu Eestimaa Kartul või Talukartul. «Tõsiselt peaks tegelema sellega, et tarbijatele oleksid kättesaadavad Eestis aretatud maitsvad, vanad ja huvitavad sordid. Siin on vaja kasvatajate, müügikettide (näiteks spetsiaalsed kartulipoed), teadlaste ja ametnike vahelist koostööd. Ka riigipoolne abi on vajalik, et projektidest toetust saada,» arutles Rosenberg.
Vaatamata keerulisele turuseisule on Eesti kartulikasvatuse tugevaks küljeks saagikuse järjepidev kasv ning oluliselt laienenud sortiment. Olemas on sordid tärklise tootmiseks, salati-, püree- ja keedukartuli valmistamiseks, mahetootmiseks ja säilitamiseks.
Kloorivabad väetised, täiendväetised, haigustetõrjepreparaadid ja umbrohutõrjepreparaadid tagavad kartuli naturaalse kasvatamise ja kvaliteedi.
Viimastel aastatel on levinud ka kartuli eelidandamine kasvuperioodi varasemaks alustamiseks, tänu millele on varajane kartul müügil juba juuni keskpaigas.
Artikkel ilmus esmakordselt esmaspäeval Postimehe erilehes Maaelu Arendaja.