Hiina paneb USA kanadele kõrged tollid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanad
Kanad Foto: Reuters / Scanpix

Hiina kehtestab USAst imporditud kanadele uued, lausa 31,4 protsendi suurused tollitariifid.

Kaubandustüli kahe riigi vahel tõotab seetõttu taas ägeneda.



Hiina kaubandusministeerium teatas eile, et uued tariifid on vastuseks nende hinnangul ebaseaduslikele subsiidiumidele, mida USAs linnukasvatajatele jagatakse. Hiinas kehtivad USA linnulihale juba kaks kuud niigi kuni 105,4-protsendilised tariifid - väidetava dumpingu tõttu. Nüüd kuhjatakse selle otsa veel see uus koorem, mis analüütikute hinnangul USA linnulihaimpordile Hiina ka lõpu teeb.

Uued tariifid tulevad hetkel, mil USA ja Hiina vahelised majanduslikku laadi hõõrumised just leevenemise märke hakkasid ilmutama. USA rahandusministeerium on viivitanud Hiina valuutamanipulaatoriks tembeldamise otsusega ning Hiina valitsus on andnud mõista, et kavatseb jüaani dollari küljest lahti nööpida.

Nagu nüüd selgub, on kahepoolsed kaubandussuhted tegelikult jätkuvalt okkalised. Aasta alguse poole ähvardas Hiina sanktsioonidega mitmeid juhtivaid USA ettevõtteid, kes osalevad Taiwani relvamüügileppes.
2008. aastal sai Hiinast USA linnulihale suurim eksportturg, müük ulatus 722 miljoni dollarini. Hiina tarbijad eelistavad kanade puhul just tiibu ja koibi, mida ameeriklased ise aga eriti ei armasta. See aga tähendab, et Hiina turul võib 20 korda kõrgemat hinda küsida.

Kuigi Hiina firmad on juba aastaid kurtnud USA vohava kanaimpordi üle, hakkas valitsus ameeriklaste importe uurima alles septembris - kaks nädalat pärast seda, kui Obama administratsioon teatas tariifidest Hiina rehvidele.

Tegemist on esimese juhtumiga, kus Hiina subsiidiumidele viidates põllumajandustoodetele tariifid kehtestab.

Eelnevalt on sarnaseid meetmeid rakendatud USA terasetoodete suhtes.

Kaubandusministeerium ei täpsustanud, millisel viisil nad USA farmerite subsiidiumide suurusjärgu välja arvutasid, kuid väitsid, et tegemist on riiklike toetustega maisi ja sojaubade tootmiseks, mida kasutatakse kanasööda valmistamiseks.

Uued reeglid on sellised: need USA firmad, kes teevad Hiina võimudega koostööd ja esitavad nõutud andmeid, peavad maksma tollitariife 3,8-11,2 protsendi ulatuses. Firmad, kes koostööst keelduvad, peavad aga maksma 31,4 protsendi suurust tollimaksu.

Copyright The Financial Times Limited 2010.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles