Nõuanded turvaliseks puhkuseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Mihkel Maripuu

Et saaksite puhkusest täit mõnu tunda, mõelge enne reisi läbi, kui palju raha oleks vaja kaasa võtta, mida teha ootamatute olukordade puhul ja millist reisikindlustust vajate, soovitab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.


Plastraha on turvalisem

Alati tekitab küsimusi, kui palju sularaha reisile kaasa võtta. Õige vastus on, et mitte rohkem, kui reisikava ja -eelarve kohaselt vajate. Rahakoti kadumisel saate pangakaardi sulgeda, kuid sularahast olete suure tõenäosusega ilma.

Vajadus sularaha järele on kindlasti väiksem suurlinnas reisides, kus enamikus kohtades saab maksta kaardiga ning vajadusel pangaautomaadist raha juurde võtta.

Soovitatav on enne reisi siiski järele uurida, kui palju maksab välismaal sularaha väljavõtmine. Nii olete teadlik kuludest ja saate paremini planeerida raha väljavõtmise sagedust.

Maakohas ja looduses rännates tuleb tõenäoliselt aga tasuda sularahas. Soovitatav on omada erinevas väärtuses kupüüre, et ei tekiks probleeme vahetusrahaga.

Lisaks tavapärasele pangakaardile kulub reisil marjaks ära krediitkaart, mis tõendab teie maksevõimet hotellis või autot rentides ning millega saate vajadusel internetis teenuste eest maksta (näiteks soetada siselennu piletid).

Krediitkaardi limiit peaks katma ka tehtavad broneeringud. Näiteks võidakse auto rentimisel broneerida omavastutuse summa, mis võib olla mitu tuhat krooni.

Krediitkaarte on erinevaid, kuid reisimisel on mugav kasutada kaarti, kuhu saate limiidi suurendamiseks ise oma raha arvelduskontolt juurde kanda või saab seda teha keegi kodustest.

Krediitkaardi kasutamisel välismaal tuleb olla väga hoolikas ning tasuda sellega vaid usaldusväärsetes kaubandus- või teenindusasutustes. Kui peaksitegi reisil rahaga hätta jääma, siis lisaraha saavad hädalised kätte loetud minutitega Western Union või Money Gram ülekandesüsteemiga.

Turvaliselt kodust eemal

Kõige väärtuslikumatest dokumentidest, nagu piletid, pass, ID-kaart, juhiload, kindlustuspoliis, on soovitatav enne reisi teha koopiad ja hoida neid reisi ajal eraldi kottides. Ühtlasi tasub jätta üks komplekt koopiaid ka koju, usaldusisikule, kelle poole saate pöörduda, kui reisil peaks midagi juhtuma.

Hoolimata sellest, et teil on kõik vajalikud numbrid telefonis, on soovitatav olulised numbrid - koduse usaldusisiku, reisifirma, kindlustuse ja panga klienditoe, Eesti saatkonna või aukonsuli kontaktid ka paberile kirja panna

Igaks juhuks tasub kaasa võtta internetipanga koodid, et vajadusel kasutada telefonipanga teenuseid, kontrollida rahaasju või kanda lisakontolt pangakaardile raha juurde. Juhised rahaasjade korraldamiseks võib jätta ka kodusele kontaktisikule.

Vähemalt kuu või paar enne väljasõitu tasub kontrollida kõikide reisisellide passi või ID-kaardi kehtivusaega. Kiirpassi saate 900 krooni eest kätte 2 ööpäevaga, kuid säästate 450 krooni, kui tellite uue reisidokumendi vähemalt kuu aega varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles