Ansip: suhteid Marokoga saab tihendada turismi, infotehnoloogia ja energeetika vallas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Maroko valitsusjuht Abbas El Fassi.
Peaminister Andrus Ansip ja Maroko valitsusjuht Abbas El Fassi. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansipi ja Maroko peaminister Abbas El Fassi hinnangul on kahe riigi häid suhteid võimalik veelgi tihendada eelkõige kolmes valdkonnas - turismialal, infotehnoloogias ja energeetikas.

«Tänu headele poliitilistele suhetele ja meie ärimeeste heale kogemusele Marokoga suhtlemisel on huvi koostöö vastu viimasel ajal tunduvalt kasvanud,» ütles peaminister Ansip kohtumisel Maroko valitsusjuhi Abbas El Fassiga, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Mõlemad peaministrid tunnustasid ka head riikidevahelist koostööd ÜRO tasemel. Eesti investeeringud Marokosse on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Sellele on kaasa aidanud möödunud aasta septembris välisministrite poolt allkirjastatud investeeringute vastastikuse kaitse leping. Praegu peetakse läbirääkimisi ka  topeltmaksustamise vältimise lepingu sõlmimiseks, mis peaks kahe riigi majandussuhteid veelgi tihedamaks muutma.

Kohtumisel räägiti veel võimalikust koostööst põlevkivi kaevandamisel ja kasutamisel. Kui Eesti energiasõltuvus on 30 protsenti, mis on üks Euroopa Liidu madalamatest, siis Maroko impordib 97 protsenti oma energiast. Peaminister Ansipi sõnul on põlevkivi kasutamine aidanud Eesti energiajulgeolekut suurendada.

Ansip avaldas ka heameelt, et Eesti Energia on näidanud valmisolekut osaleda Maroko põlevkivienergeetika programmides. Nimelt on ka Marokos märkimisväärsed  põlevkivivarud, mida on uuritud eesmärgiga toota sellest põlevkiviõli, mis aitaks Maroko energiajulgeolekut tõsta. Maroko põlevkivi koguhulgaks hinnatakse hetkel 42-80 miljardit tonni.

«Loomulikult oleme me valmis oma pikaaegset kogemust teiega jagama,» kinnitas Ansip. Peaminister tutvustas oma Maroko kolleegile ka eestlaste seas populaarseid e-lahendusi ning kinnitas, et eestlased avastavad enda jaoks Marokot ka kui turismimaad.

«Eestlastel on Maroko vastu väga soojad tunded, sest siin elas meie üks kuulsamaid kunstnike - Eduard Wiiralt,» rääkis peaminister ning ühtlasi avaldas soovi tähistada maja Marrakechis, kus kunstnik elas ja töötas ühe viljakama perioodi oma elust. Samuti väljendasid peaministrid huvi arendada kahe riigi kultuuri- ja haridussuhteid, sealhulgas Maroko ja Eesti ülikoolide vahelist koostööd.

Viimati kohtusid Eesti ja Maroko peaministrid Krakowis Poola presidendipaari matustel, kuid ametlik kohtumine toimus 2007. aasta Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel Lissabonis. Peaminister edastas oma Maroko kolleegile ka küllakutse Eestisse ning ühtlasi andis üle president Toomas Hendrik Ilvese küllakutse Maroko kuningas Mohammed VI-le.

Täna pärastlõunal kohtus peaminister Ansip Maroko energia-, kaevandus-, vee- ja keskkonnaministri Amina Benkhadraga, kaubandus-, tööstus- ja uute tehnoloogiate ministri Ahmed Chamiga ja väliskaubandusministriga Abdellatif Maazouziga. Homme hommikul avab peaminister Casablancas Maroko ja Eesti ärimeestele suunatud äriseminari. Peaministriga on Marokos kaasas ka läbi aegade esimene äridelegatsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles