Moody’se boss tunnistas süüd kriisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: SCANPIX

Reitinguagentuuri Moody's tegevjuht tunnistas eile USA senati ees, et neil ei õnnestunud näha ette üleilmse finantskriisini viinud allakäiku Ameerika eluasemeturul.

Samas õigustas Raymond McDaniel tõsiasja, et nende agentuur on sisuliselt Wall Streeti palgal, ning väitis, et «konflikte võib esineda sõltumata sellest, kes maksab».

Senati kuulamisel selgus siiski, kuidas mõned Moody'se ja Standard & Poor'si tippjuhid olid oma pankuritest klientide survel vaigistanud analüütikute muret ja rahutust väärtpaberite pärast, millele nad oma hinnangu pidid andma.

Endine Moody'se osakonnajuhataja Eric Kolchinsky, kes aastal 2007 eluasemeturu kukkumise valguses väärtpaberite reitingute muutmist nõudis, üritas omast arust agentuuri kõveralt teelt tagasi pöörata.

Kui aga selgus, et Moody'se turuosa kergelt vähenema kippus, sai mees ülemuse käest sõimata.

Senati «ülekuulamisi» korraldatakse muuhulgas ka selleks, et koguda taustamaterjali vastuolulise finantsregulatsiooni reformi tarvis, mille ametliku arutelu käivitamise üle peaksid senaatorid hääletama esmaspäeval. Teisipäeval istub tunnistajapinki Goldman Sachs.

Goldmani vastaste süüdistuste keskmes on finantstoode nimega Abacus. Kolchinsky ütles, et ta oleks Moody'se poolt Abacusele hinnangu andmisel pidanud teadma, et riskifondi haldur Paulson & Co ise panustas nende väärpaberite langusele.

Aga ei tema ega tema töötajad ei teadnudki, et Paulson asjasse segatud oli. «Kogu asi paistab ju hoopis teises valguses, kui väärtpaberite omandaja soovibki, et need vastu taevast lendaksid.»

Moody'se ja S&P töötajate sõnul olid nende suhted investeerimispankadega väga pingelised, kuna viimased avaldasid neile AAA-reitingu saamiseks survet.

«Pankade surve on alati suur olnud. See on üsna tavaline asi, et nad teatud analüütikuid kõrvaldada paluvad,» ütles Yuri Yoshizawa Moody'se juhatusest.

Samas väitis ta, et pankade surveavaldused ei mõjutanud kriisi künnisel antud reitinguid. Paneelküsitlust juhatanud demokraat Carl Levin ütles: «Aga lõppude lõpuks said pangad oma tahtmise.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles