Norra analüütik: 2011. aastal ületab barreli hind 100 dollari piiri

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorn Bahreinis
Naftapuurtorn Bahreinis Foto: SCANPIX

Norra naftaanalüütiku Thina Margrethe Saltvedti ennustuse järgi naftabarreli kallinemine jätkub ja tõeliseks ralliks läheb enne 2011. aasta lõppu, kui ületatakse ka 100 dollari piir.


Saltvedti sõnul sõltub nafta hind tänavu peamiselt maailmamajanduse kosumise tempost ja sellelest, kuid see mõjutan nõudlust, vahendab ajakirja Privata Affärer majandusportaal Arvopaberi.fi.

Analüütiku sõnul pakuvad tootjad naftat praegu piisavalt ja tootandukapatsiteeti on ka kõrgema nõudluse jaoks olemas.

Pikemas perspektiivis, kui maailmamajandus saab taas korralikult jalad alla, mis analüütiku sõnul on aastatel 2010-2013, kerkib oluliselt pakkumise osatähtsus.

Kui majandus hakkab täie hooga elama, siis tekib oht, et nafta kättesaadavus ei püsi nõudlusega ühes tempos. See tekitab survet ja soovi tõsta hinda, rääkis Saltvedt väljaandele Privata Affärer

Analüütik oletab, et sel aastal püsib barreli hind ülalpool 80 dollari piiri. Järgmisel aastal hinnatõus hoogustub ja 2011. aasta lõpus ületab see 100 dollari taseme.

Täna hommikul püsis nafta hind Aasia turgudel suhteliselt stabiilsena. Näiteks Kuala Lumpuris maksis barrel 82,71 dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles