Investorid kalduvad Premia aktsiaid ostma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premia Foodsi nõukogu esimees Indrek Kasela ja juhatuse liige Katre Kõvask tutvustasid eilsel pressikonverentsil ka firma edasisi plaane.
Premia Foodsi nõukogu esimees Indrek Kasela ja juhatuse liige Katre Kõvask tutvustasid eilsel pressikonverentsil ka firma edasisi plaane. Foto: Peeter Langovits

Börsile pürgiv toiduainetööstus Premia Foods müüb avaliku aktsiaemissiooni käigus 14,5 miljonit aktsiat, lootes saada kuni 235 miljonit krooni. Investorid tunnistavad, et aktsia on huvipakkuv.



Eilsest kuni järgmise neljapäevani läbiviidava aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) käigus investoritele müügiks pakutavad 14 500 000 lihtaktsiat moodustavad ligikaudu 37,5 protsenti Premia Foodsi aktsiakapitalist. Aktsia hind jääb vahemikku 12,8–16,2 krooni.



Eeldatavasti algab kauplemine uustulnuka aktsiatega Tallinna börsil 5. mail. Kuna ettevõte tuli oma pakkumis- ja noteerimisprospektiga välja eile, ei osanud mitmed võimalikud investorid veel täpselt öelda, kas nad kavatsevad Premia aktsiatesse investeerida.



Oodatud samm


Samuti ei osanud TI Eften Varahalduse juht Kristjan Lepik kommenteerida, kas Premia aktsia eest küsitav hind on tema arvates õiglane. «See numbrite massiiv, mis prospektiga kaasa tuli, oli muljetavaldav,» viitas Lepik enam kui 400-leheküljelisele prospektile.



Ta kavatseb selle materjali järgmiseks nädalaks korralikult läbi töötada. «Esmapilgul tundub siiski, et hind on mõistlik,» tõdes Lepik.



TI Eften Varahalduse juhi sõnul muudab uue tegija tulek meeleolud börsil kindlasti positiivsemaks. Tema hinnangul on ettevõtte juhtkond mõttes tugev ning börsile minek firma laienemisplaane arvestades igati loogiline samm.



Uue börsifirma teket tervitas ka aktiivne väikeinvestor Arvo Nõges. Samas ei jaga Nõges seisukohta, et mõne ettevõtte aktsiaemissioon ja sellele järgnenud järsk aktsiahinna kukkumine (näiteks Arco Vara puhul) on kohalikud investorid uute börsifirmade suhtes ettevaatlikuks muutnud.



Ta lisas, et Arco Vara aktsiat osteti sisuliselt kinnisvarabuumi tipus, mil selle hind oli kõrge. Investorid lootsid väärtpaberid veelgi kallimalt edasi müüa. «Ma arvan, et nüüd on võimalik aktsiat osta odavalt. Kindlasti on praegune aeg investori sõber,» viitas Nõges Premia börsiletulekule.



Kristjan Lepik usub, et investorid võtavad Premia Foodsi hästi vastu ning ta ei näe põhjust, miks ei peaks ettevõte täis saama IPO eesmärgiks seatud 235 miljonit krooni. «Mina küll usun, et mahu suhtes saadakse see IPO täis,» nentis ta.



Lepik lisas, et hiljuti börsile tulnud Leedu põllumajandusfirma Linase suhtes oldi alguses samuti veidi ettevaatlikud, kuid hiljem on ettevõte börsil kosunud.



Tulevikus ka dividendid


Premia Foodsi teatel plaanitakse aktsiate müügist saadavat tulu osaliselt kasutada täiendavateks investeeringuteks tegevuse laiendamiseks Peterburi piirkonnas Venemaal.



Ligi 86 miljonit krooni läheb OOO Hladokombinat No 1 ostutehingu lõpuleviimiseks, 56 miljonit vahefinantseerimise ning 34 miljonit lühiajaliste laenude tagasimaksmiseks. Ligi 50 miljonit krooni jääb aga Premia Foodsi kontole uusi investeerimisvõimalusi ootama.



Premia Foodsi nõukogu juht Indrek Kasela märkis eile, et aktsionäridele jagatakse tulevikus ka dividende. Millal ja millises mahus see toimuma saab, jääb vähemasti esialgu saladuseks.



«Kui ettevõttel on piisavalt kasumit, mida on targem jagada investoritele, kui pidada arvel, siis maksame,» lisas Kasela.



Premia Foodsi möödunud aasta käive oli 1,075 miljardit Eesti krooni, vähenedes aastaga 11 protsenti. Ettevõtte maksude-eelne kasum oli 97,1 miljonit Eesti krooni.



Üks küsimus


Kuidas suhtute Premia Foodsi börsiletulekusse ja kas plaanite osta nende aktsiaid?


Heldur Meerits
erainvestor


Ma pole kahjuks jõudnud end Premia prospektiga veel kurssi viia, kuid kavatsen seda kindlasti teha – huvitav oleks teada, mida seal kirjutatakse.



Enne prospektiga tutvumist on ka vara öelda, kas aktsiasse investeeriks. Kahjuks pole ma Premia tegemistega kuigi hästi kursis.



Kui peaksin kõrvaltvaatajana Premiat hindama, võib küll öelda, et tegu on professionaalselt juhitud ettevõttega.


----------


Arvo Nõges
väike­aktsionär


Natuke halb on see, et ma pole Premia Foodsi prospektiga veel põhjalikult tutvunud. Samas on laias laastus selge, et iga ettevõtte lisandumine börsile on hea.



Ettevõtte maine on korralik ja ka juhtkonna saavutustele – õigeaegsed müügid ja soetamised – ei saa midagi ette heita.



Börsiettevõtte puhul on see oluline.



Kindlasti kavatsen prospektile pilgu peale visata, kuid isegi ilma pilku peale heitmata võib öelda, et vaikimisi on mu otsus ikka osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles