Kuidas kasvatada värskeid idusid?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaaspurgis sobivad idandamiseks näiteks, redise, kapsa, murulaugu, mungoa, aedoa, herne, lutserni, läätse, päevalille, kõrvitsa seemned.
Klaaspurgis sobivad idandamiseks näiteks, redise, kapsa, murulaugu, mungoa, aedoa, herne, lutserni, läätse, päevalille, kõrvitsa seemned. Foto: SCANPIX

Mitmete kokaraamatute autori Maire Suitsu sõnul on idanenud seemnetes, idudes ja võrsetes olemas kõik toitained, mida elusorganism vajab, kusjuures kergesti omastataval kujul ning ilma ühegi säilitusaineta.

Seemneid võib idandada erinevalt, kusjuures meetodi valikul on aluseks idandamismaterjal. Ilma mullata idandamisel pruugitakse söögiks nii võrsed kui ka kogu seeme, mis eeldab nii seemne maitsvust kui ka selle täielikku ohutust, kirjeldas Suitsu kokandusportaalis Toidutare.ee.

Suurem osa seemnekauplustes müüdavatest seemnetest pole ju mõeldud söömiseks ning nad võivad olla töödeldud mürkkemikaalidega. Kahtluse korral tuleb seemned külvata tavalisel viisil mulda ning toiduks pruukida vaid kääridega mahalõigatud võrseid.

Maire Suitsu selgitas, et idandada võib suuri, ka muul viisil toiduks tarvitatavaid seemneid: aed- ehk türgiube, munguba, läätsi, hernest, kikerhernest, päevalille ja kõrvitsat. Mullata sobib idandada ka keemiast puhtaid teravilju - nisu, maisi ja rukist ning heintaime lutserni.

Toiduks ei sobi idandatud tomatiseemned, kuna need võivad olla mürgised. Sama kehtib suure lapiku põldoa kohta, kusjuures kergelt mürgised pole mitte ainult idud, vaid kogu uba on toorelt mittesöödav.

Klaaspurgimeetod

Selle meetodi puhul pruugitakse ainult neid seemneid, mida võib süüa koos võrsetega, kuna idandid ja seemned segunevad idanemise käigus ja neid pole hiljem võimalik üksteisest eemaldada.

Idandamiseks läheb vaja klaaspurki, kummirõngast ja tükki hõredat, vett ja õhku läbilaskvat riiet või marlit. Veelgi hõlpsamaks muudab tegevuse väga tihedalt augustatud keeratav metallkaas.

On oluline ette arvestada, et seemned paisuvad üllatavalt palju ja võrsuvad idud võtavad arvatust palju enam ruumi. Üks supilusikatäis (15 ml) lutserniseemet võib 5-6 päevaga liitrise klaaspurgi tihedalt ääreni täita. Oad-läätsed võrsuvad 2-4 päevaga, nende puhul tuleb arvestada mahu vähemalt kümnekordset suurenemist.

Seemnete hulgast tuleb välja noppida prügi ning eemalda vigased seemned. Seejärel pese need suure veega puhtaks, pane 12-18 tunniks rohke leige veega ligunema. Klaaspurk steriliseeri keevas vees.

Kalla leotusvesi ära. Pane seemned purki, kata see märjakskastetud marliga ja kinnita kummirõngaga ning nõruta üleliigne vesi purgist välja. Seejärel pane purk mõneks päevaks pimedasse köögikappi, sest idud arenevad kõige jõudsamalt just pimedas. Suurte ubade ja seemnete idud lase pimedas kasvada umbes 2 cm pikkuseks.

Idusid tuleks loputada vähemalt 2-3 korda päevas, soovitavalt veelgi sagedamini. Vesi peaks olema toaleige, soojemal aastaajal sobib ka otse kraanist tulev joogivesi. Loputamiseks kalla seemnete peale läbi marli poole purgi mahus vett ja liiguta purki ettevaatlikult, seejärel nõruta kogu vesi jälle hoolikalt välja.

Kui idude külge tekivad idulehed, tõsta purk päevavalgesse, ent kuid mitte pideva otsese päikesepaiste kätte, et lehed muutuksid roheliseks. Roheliseks muutunud isulehtedega idandid kalla järgmisel päeval suurele taldrikule, nopi välja ja viska ära kõik mitteidanenud seemned. Külmkapis võib selliseid idusid säilitada 6-7 päeva.

Mullameetod

See meetod sobib hästi päevalilleseemnete ja nisuterade idandamiseks. Suuri seemneid tuleks enne muldakülvamist kindlasti leiges vees leotada, et idanemist kiirendada. Ka kress-salati või lutserni seemned võib külvata tavalisse plastkarpi ja panna see otsese päikese eest varjatud sooja kohta - kindlasti tuleks vältida ülemäärast kuumust.

Mulda tuleb regulaarselt kasta ning tärganud võrseid tihti veega pritsida, kastmise vahepeal võib muld ja allestärganud idud olla kaetud niiske ajalehega.

Tärganud taimedele võib juba ka päikest peale lasta, kuid ikka pigem vähem kui liiga kaua, et taimed ja muld üle ei kuumeneks. 10-12 päeva pärast on karbis tihe mets 6-8 cm pikkuseid kahe idulehega võrseid, mis tuleks ühe-kahe päevaga ära tarbida. Korraga liiga palju külvata ei maksaks, sest pikaksvenivad idud muutuvad mõruks ja puiseks.

Allikas: Toidutare.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles