Aiakujunduse ABC

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti iluaedniku Andres Vaasa kaunis aed.
Lõuna-Eesti iluaedniku Andres Vaasa kaunis aed. Foto: Kaire Uusen

Aeda kujundama asudes tuleks esmalt läbi mõelda, milleks ja kuidas soovitakse seda kasutada. Kes ise toime ei tule, võib abi otsida internetist, kus leiab mitmeid tasuta kujundusprogramme ning aiandusinfot jagavaid veebikülgi.

Kas aias peaks olema aiamööbel, aiamajake, maitsetaimede peenar, muruvaip või midagi enamat? Esmalt peaks algaja aiakujundaja mõtlema umbes samamoodi kui oma korteri või maja kujundamisel: millist ruumi soovitakse saada, milleks on see mõeldud ning mida tahetakse seal teha, soovitab ajaleht Dagens Nyheter.

Seejärel tuleks kujutluses asetada need „toad” oma aeda ehk nagu see oleks sinu maja. Üks kujundlik tuba võib vastavalt selle vajadusele ja otstarbele olla ükskõik kui suur: näiteks võib ürtide peenar võtta vaid mõne lillepoti jagu maad. Olla võib n-ö ruum puudele, mille all oleks mõnus istuda aiatoolis ning lugeda oma lemmikraamatut. Aiaruum peaks andma tunde, et seal on seinad, põrand ja katus.

Tasub läbi mõelda, kuidas neid ruume soovitakse omavahel ühendada ja kuidas nad asuksid selles aias. Kõige tavalisem ja ka ehk lihtsam variant on lihtsalt ühendada jalgrajad ühest osast teise. Olemasolevas aias pole tihtipeale vaja muud, kui vaid vahetada mõned detailid uute vastu – tuua mängu näiteks kruus, kivid, uued taimed ning aed saavutab uue ja värske ilme.

Aeda kujundama asudes tasuks ka mõelda, kas teile meeldib mõni eriline stiil. Kas aed võiks olla romantiliselt võsastunud nagu muinasjutus või hoopiski hoolitsetud, korrektne ja pügatud. Seejärel tuleks mõelda, kui palju aega aiatöödele kulutad. Kui sa ei armasta aias pikalt tegutseda, siis ei ole tõenäoliselt parimaks valikuks suured roosipõõsad ega ka suur murupind, kuna need vajavad pidevat hoolitsemist kevadest sügiseni.

Internet pakub abi

Aiakujunduses on võimalik saada abi ka internetist – nii on olemas programmid, mis võimaldavad kujundada kas ilu- või juurviljaaeda. Lisaks saab isegi infot selle kohta, millal ühes või teises kliimavööndis külvata või taimi istutada. Portaal ktnv.com pakub aiakujundajaile järgmist nõu:

Esimene samm: kujunda arvuti abil

Mitmed veebilehed pakuvad tasuta võimalust arvuti abil oma aeda kujundada. Näiteks Better Homes and Gardens lubab huvilistel Plan-a-Garden’i abil arvutis kuvatud maatükile puid-põõsaid ja lilli paigutada. Samuti leiab huviline internetis mitmeid veebilehti, mis pakuvad võimalusi kujundada aiaplaan ning koostada isegi ostunimekiri.

Teine samm: vali taimed ja otsi abi

Kui valid oma aeda taimi, oleks mõistlik enne uurida, mis kasvab sinu regioonis või riigis kõige paremini. National Geographic lubab aiahuvilistel leida kaardi abil üles nn kohalikud taimed, mis ühte või teise piirkonda looduslikult sobivad. Võõramaist taime ostes võib aiapidaja mõni aeg hiljem kahetsusega tõdeda, et kohalik kliima sellele taimele ei sobi. Selleks, kui mõni taim ei taha kasvada või ilmnevad haigused, pakub Cornell’i Ülikooli vastav veebikülg (vegetablemdonline.ppath.cornell.edu) pilte ja kirjeldusi juurviljade haiguste kohta. Samalaadset infot saab ka veebilehelt apsnet.org. Loodusliku ja orgaanilise taimekasvatuse kohta pakub infot Planet Natural.

Kolmas samm: telli seemned ja vahendid

Praegusel ajal ei pea enam seemneid ja aias vajalikke esemeid tingimata poest ostma, vaid võib osta ka internetikauplustest, mis pakub tuhandeid uusi võimalusi. Siiski tuleb arvestada, et kuna kõiki taimi ei tohi ühest riigist teise viia, tuleks enne tellimist kõigi oluliste piirangutega tutvuda.

Allikas: ktnv.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles