Niinistö: riigil puudub ühtne visioon tulevikust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlamendi spiiker Sauli Niinistö (paremal) koos Hiina asepresidendi Xi Jinpingiga märtsis 2010.
Soome parlamendi spiiker Sauli Niinistö (paremal) koos Hiina asepresidendi Xi Jinpingiga märtsis 2010. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi esimehe Sauli Niinistö arvates puudub poliitika vallas selge ühtne arusaam tulevikust ja töökarjääri pikendamine pole imerohi.


«Näiteks 1995. aasta valimiste eel said kõik aru, millises suunas liigutakse ja kõik olid valmis haarama härjal sarvist. Praegu sellist tunnet pole,» rääkis ta

Aamulehti

le.

Ka ärritab teda väide, nagu poleks riigil võlgade tagasimaksmisega kiiret või nagu ei peakski võlgu tagasi maksma. «Olukord pole nii hea, et keegi suudaks võlgu tagasi maksta. Küsimus on hoopis selles, millal suudetakse laenamine lõpetada.»

Niinistö ennustuse järgi võib tasakaalu saavutamiseks kuluda kuni kaks valimistsüklit. Ka on intressimäärade tõus vältimatu maailmamajanduse arenemise tõttu.

Spiikri sõnul on töökarjääri pikendamine iseenesestmõistetav. Samas rõhutas ta, et see ei mõjuta oluliselt Soome võlgadesse jäämist ega pole mingi imerohi majanduse väljakutsete jaoks.

Niinistö sõnul jääb Euroopa Liit eemale globaalsete otsuste langetamisest, sest tempot dikteerivad USA ja Hiina.

Lahenduseks pakub ta välja Nord Streami gaasitorustiku, mis võiks avada uued koostöövõimalused ELi ja Venemaa vahel. Seetõttu peakski Soome viima lõpuni ELi ja Venemaa vahelise partnerluslepingu sõlmimise idee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles