Prantsuse Telekom enesetappude pärast uurimise all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
France Telecomi logo Pariisis.
France Telecomi logo Pariisis. Foto: AP / Scanpix

Pariisi prokuratuur võttis töötajate väidetava ahistamise eest uurimise alla Prantsuse Telekomi, kuna ettevõttes jätkub enesetappude laine.

Ühtlasi uuritakse endise monopoli väidetavalt puudulikku dokumentatsiooni töötajaid ootavate terviseriskide osas.

Tegemist on eeluurimisega, mis kujutab endast kohtuliku uurimise esimest etappi. Seega pole tumedad pilved tegevjuhi ja enamiku juhatusest väljavahetanud telekomifirma kohalt sugugi hajunud.

Aastail 2008 ja 2009 sooritasid enesetapu 35 firma töötajat, paljastades üle 100 000 personaliga ettevõtte sügava moraalikriisi. Lahenemisemärke kriis aga ei ilmuta, sest alates uue aasta algusest on eneselt elu võtnud veel 11 töötajat.

Prantsuse Telekomi uus tegevjuht Stéphane Richard ütles Financial Timesile märtsis, et suitsiide tuleb ilmselt veelgi. «Ma ei ole kahjuks võlur, kes võiks neid üksikisikute draamasid, enesetappe ära hoida,» ütles ta.
Richard, kel olevat õnnestunud juhatuse ja ametiühingute suhteid parandada, lubas teha oma parima, et panna paika pikaajaline strateegia, mis mudaks ettevõtte atraktiivsemaks ja stressivabamaks tööpaigaks.

Prantsuse Telekom käivitab ühtlasi skeemi, mille alusel eakamatele töötajatele täispalga või sellelähedase töötasu eest osalise koormusega tööd pakkuma hakatakse. Selle firma jaoks ligi 1 miljard eurot maksva ettevõtmisega üritatakse vähendada pingeid kõige nõrgemate ja hapramate töötajate pealt.

Uurimise vallandasid ametiühingu SUD-PTT kaebus ja Prantsuse riikliku tööinspektsiooni hukkamõistev ettekanne. Inspektsioon järeldas, et enesetapu sooritanud või raskete psühholoogiliste probleemide käes vaevlevaid töötajaid oli tööpaigas juhtkonna poolt ahistatud.

Firma osas käib juba üks juurdlus Ida-Prantsusmaa linnas nimega Besançon, kus üks töötaja endalt möödunud aastal elu võttis.

Ametiühingute esindajad peavad enesetapukriisi põhjuseks ettevõtte karmi juhtimisstiili, mis on ajendatud kulutuste kärpimisest.

Firma koondas aastail 2006-2009 ligikaudu 20 000 töökohta. Samas ei kasutatud selleks kohustuslike koondamiste meetodit, kuna enamik firma töötajaid on kirjas kui riigiteenistujad, keda seetõttu vallandada ei saa.

Nii pakuti osadele töötajatele lahkumise eest teatud hüvesid või suunati nad ümberõppele - näiteks inseneriametist kõnekeskusse. Või suunati tööle teistesse linnadesse.

Ettevõte on tunnistanud, et moraalikriis tuleneb teatud määral juhtimisstiilist, kuid on viidanud ka sellele, et Prantsuse Telekomi vananevat kollektiivi arvestades ei ole suitsiidimäär siiski midagi erandlikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles