Pärnits: pangad pidurdavad eksporti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Pärnits
Ülo Pärnits Foto: Peeter Langovits

Mainor Grupi ja Ülemiste City üks omanikke Ülo Pärnits ütles, et eksporti ei takista enam tellimuste puudus, vaid käibevahendite vähesus, sest pangad ei anna laenu ka väga headele projektidele.


«Nõudlus meie toodangu järele Skandinaavias ja mujal kasvab, aga ettevõtted on nagu lahingust läbi tulnud armee - masust ära kurnatud,» lausus Pärnits. Käibevahendeid napib ja pangad on ettevõtjaile praktiliselt suletud, lisas ta oma kogemustele tuginedes.

Näiteks eksportisid Pärnitsaga seotud mööblitootmisettevõtted varem 2,5 miljoni krooni eest kuus, märtsis kasvas see 3,4 miljonini ja aprilliks on tellimusi juba 3,7 miljoni krooni eest. Ka metallitööstuse toodangui järele on tema sõnul nõudlus olemas ja kasvab. Paraku takistab tootmise laiendamist rahapuudus.

Pankurite jutud sellest, et head projektid saavad alati raha, on Pärnitsa hinnangul sulaselge vale. Ta tõi näite ühest ettevõttest, mis ekspordib 95 protsenti toodangust ja sai äsja suure tellimuse Norrast. Selle täitmiseks oleks vaja osta 6 miljonit krooni maksev liin, aga seni on kõik meie suurpangad ei öelnud.

«Ega korralikku dünaamilist majandust ilma pankade normaalse suhtumiseta ikka arenda,» oli Pärnits skeptiline.
´

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles