USA minister ootab Hiinalt vastust valuutakursi küsimuses

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina jüaanid ning Ameerika dollarid.
Hiina jüaanid ning Ameerika dollarid. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide rahandusminister Timothy Geithner üritab kohtumisel Hiina asepeaministriga veenda Hiinat tõstma jüaani kurssi.


Ühendriigid pole rahul asjaoluga, et Peking hoiab jüaani kurssi kurssi kunstlikult madalal, et toetada sel moel riigi eksporditööstust, vahendas BBC.

Hiina on süüdistused aga ümber lükanud ning süüdistanud Washingtoni riigi siseasjadesse sekkumises. Pekingi kinnitusel on tegu kommunistliku riigi võimuladviku otsusega, mida ei määra Ühendriigid. 

Ka rahandusminister Geithner kinnitas hiljuti, et valuutakurssi muutmine on Hiina enda otsus, kuid paljud analüütikud on arvamusel, et mida rohkem USA oma survet vähendab, seda suurem on jüaani kallinemise võimalus. 

Jüaani kursi madalal hoidmine on muutnud hiinlaste tooted maailmas odavaks, mis annab Hiina kaupadele teiste maade analoogse, kuid kallima toodangu ees suure eelise. Seetõttu leiab USA, kuid ka Maailmapank ja Rahvusvaheline Valuutafond, et Peking peaks jüaani allalastud kurssi tõstma.

Siiski näitavad märgid, et Peking võib küsimuses pisut leebuda ja valuutaga manipuleerimise lõpetada. «Sõltumata sellest, kui suurt survet USA Hiinale osutab, ei saa me lasta jüaani vabaks. Mida me teha saame, on siduda jüaan dollarist lahti,» kommenteeris Hiina valitsuse mõttekoja peaökonomist Zhu Baoliang.

Järgmisel nädalal kohtuvad Washingtonis ka Ühendriikide riigipea Barack Obama ja Hiina Rahvavabariigi president Hu Jintao.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles