Eesti elektrihind jääb Nord Pooli keskmisest madalamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einari Kisel
Einari Kisel Foto: Peeter Langovits

Börs annab elektrile mõistliku hinnataseme, soosib Eesti Energia vähemusosaluse aktsiabörsile viimist ning aitab vältida elektrikatkestusi, kinnitas majandusministeeriumi asekantsler Einari Kisel e24.ee lugejate küsimustele vastates.

Mis on see mõõdik, mille järgi tuleval aastal samal ajal saab öelda, kas elektribörsist tõusis loodetud tulu?


Need oleksid järgmised: Narva Elektrijaamade uute plokkide investeeringuotsused on tehtud, elektri keskmine hind elektribörsil Estlink-1 hinnapiirkonnas on aasta lõikes vähemalt kümme protsenti madalam kui Põhjamaades ning Estlink-2 merekaabli investeerimisotsus on tehtud.



Kas saab nimetada vabaks sellist elektriturgu, kus tootjaid rahaliselt toetatakse?


Elektrituruna käsitletakse olemasolevate tootjate omavahelist konkurentsi. Sellise turu tekitamine, kus iga tarbija valib ise endale elektri tootmise viisi ja energiaallika ning sisuliselt ka investeerib ise sellesse, oleks veelgi keerulisem. See eeldaks eranditult kõikidelt inimestelt suuri teadmisi.



Praegu on tegemist üleminekuga ühest äriloogikast teise, kus omavahel peavad konkureerima nii 40 aastat vanad elektrijaamad kui ka uued taastuvenergiatootjad. Praktika on näidanud, et toetusteta jätkatakse elektri tootmist vanade jaamadega kuni vähegi võimalik.



Kuna investeeringud uute jaamade rajamiseks on väga suured, toetavadki riigid mõnda aega investeeringute tagasimaksmiseks soovitud tootjaid. Pärast määratud perioodi lõppemist peavad nad jätkama turul teistega võrdsetel alustel.



Mida see firmale tähendab, et ühel tunnil on elekter odavam, teisel kallim? Ei ole ju nii, et firma saab kuu lõpus elektriarve, kus iga tarbitud tund on erineva hinnaga?

Nii uskumatu kui see ei tundu, on vabatarbijatel nüüd tõesti võimalik osta elektrit igaks tunniks erineva hinnaga.



Miks Eesti Energia ei müü elektribörsil konkurentsiameti soovitava odava hinnaga?


Eesti elektritootmisesse on vaja 15 aasta jooksul investeerida ligi 50 miljardit krooni, aga investorid (mitte ainult Eesti Energia) soovivad oma raha ka tagasi teenida. Praegune reguleeritud hinnaga majandusmudel seda ei võimalda, tulemuseks oleks aga võimalik elektrikriis kuue aasta pärast.



Kuidas vältida börsil elektrihinnaga manipuleerimisi ja spekuleerimisi?


See on olnud üks suuremaid muresid ka meie jaoks. Nord Pool Spotil on üks maailma tugevamaid elektribörsi järelevalve üksuseid. Nende töö seisneb suuresti hinnapakkumiste ülekontrollimises ja uurimises. Manipulatsiooni kahtluste korral alustavad nad juurdlust, mis võib turuosalise jaoks lõppeda lepingu lõpetamisega igaveseks.



Miks on Eestis ja Soomes hind tipptundidel võrdne? Kuhu jääb meie suhteliselt odava põlevkivielektri eelis?


Sisuliselt tähendab see, et nendel tundidel Baltimaadest odavamat elektrit saada pole enam võimalik. Et täiendavalt elektrit toota, tuleks näiteks käivitada Narva Elektrijaamades lisaplokk, mis on aga lühikest tööperioodi arvestades päris kallis.



Mida arvate Eesti Energia tulevikust?


Minu isiklik eelistus on pärast pikki arutelusid jäänud pidama Eesti Energia lisaaktsiate noteerimisele börsil, säilitades riigi kontrolli ettevõtte üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles