Aiamööbel nõuab kevadist hooldust

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Kuidas hooldada puidust, metallist või plastmassist aiamööblit, et see ilus välja näeks ja jätkuvalt ka vastu peaks?


Nõuandeid jagab Harjumaal Jõelähtme vallas käsitöömööblit valmistav Udo Aas, kelle sõnul on just kevadel mõistlik aiamööblit hooldada. «Siis saab mööblil puhtam nägu pähe.»

1. Kui on tegemist plastmass-, metall-, või tõsisemat sorti puumööbliga, peaks alustama pesemisest. Pesta võiks üsna samamoodi kui autot: kõigepealt mööbel märjaks, siis seebiveega üle, väheke ligunemist, väheke nuustiku või harjaga nühkimist ja siis uhtuda mustus veega maha.

Võiks pesta ka survepesuriga, aga sel juhul peab värvitud pindadega olema ettevaatlik. Tõsi, kui värv ongi juba kooruma hakanud ja plaanis oli uus värv panna, on survepesuriga väga hõlbus lahtisest värvist, tolmust ja prahist vabaneda. Kellel survepesurit pole, peab ise rohkem nühkima. Ongi terviseks!

2. Korv-, bambus- ja peenemat puumööblit poleks hea suisa veega pesta, sest selle saab ka kuivalt kõvemat sorti harjaga puhtamaks.

3. Kui mööbel on täiesti kuivanud ja on plaanis värvitud mööblit värvida, õlitatut õlitada, või lakitut lakkida, oleks hea enne lihvida. Hõlbus on seda teha vahtkummist liivatatud klotsiga, seda küsida tööriistapoest - tera jämedus 120. Ja lihvida ikka pikipuitu.

4. Värvimisel mitte ainult värv peale kanda, vaid pintsliga ka tublisti hõõruda, et ei jääks puidule nakkumata täpikesi.

5. Õlitamisel kanda puidule niipalju õli, kui puu suudab imada. Küll tuleks imamata üleliigne õli ära pühkida. Paks õlikiht võibki jääda naksuma. Õlitamiseks kallata õli lapile või otse mööblile ja siis selle lapiga mööbel kergelt üle hõõruda. Käsi peaks kaitsma vinüülkindaga.

Kummikindad ei sobi, sest need lagunevad õliga kokkupuutel. Üldiselt vajabki õlitatud mööbel iga-aastast ülekäimist. Õlitamise positiivseks küljeks on puidu sisse imendumine, mis välistab selle koorumise. Värv või lakk niipalju hooldust ei vaja, kuid on oht pinnalt koorumiseks, mille tagajärgede likvideerimine on juba keerukam.

6. Et puumööbel hästi säiliks, ei tohiks ta jääda n-ö ummuksisse. Kui mööblit pole talveks võimalik panna õhurikkasse katusealusesse, seisku ta parem õues. Jalge alla panna kivi või puu, et poleks otse vastu maad ja katta vaid pealt, mitte mähkida üleni kilesse. Samuti pole hea, kui mööbel on külmade saabudes märg.

Mikropragudes jäätuv vesi lõhub puitu. Nõndasamuti mõjub hukutavalt see, kui mööbel seisab pikka aega niiskel maapinnal. Kui mööbel just peab murul seisma, võiks jala otsa liimida mingit hüdroisolatsiooni, näiteks kummi. Õlitatud mööbli puhul võiks mööbli jalad panna ööpäevaks õliga täidetud nõudesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles