Pariisi Disneyland loodab Eestist värvata sadu töötajaid

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20-aastane tudeng Helen on ka varem Prantsusmaal töötanud, siis küll lapsehoidjana.
20-aastane tudeng Helen on ka varem Prantsusmaal töötanud, siis küll lapsehoidjana. Foto: Peeter Langovits

Pariisi Disneylandi värbamiskampaania toob sel nädalal Tallinna rahvusraamatukogusse sadu eestlasi ja tööotsijaid teistestki riikidest.

Disneyland sai Eestis värbamisega käe valgeks veebruaris. Siis intervjueerisid lõbustuspargi esindajad ligi pooltsadat inimest, kellest töölepingu sõlmisid 30ga. Osa neist on juba alustanud tööd Disneylandis. 

Värbamiskampaania teises voorus kandideeris 268 inimest. Neist enamik pääses tööintervjuudele sel nädalal rahvusraamatukogus. Disneyland soovib Eestist palgata nii palju inimesi kui võimalik, rääkis värbaja Frédéric Guilbeau. Tema kinnitusel otsitakse töötajaid kõikjalt Euroopast, kuna nii on võimalik leida parimate oskustega inimesed.

Intervjuule tulnutele tutvustavad Disneylandi esindajad kõigepealt infotunnis, mida töö endast täpsemalt kujutab. Nad rõhutavad, et iga töötaja mängib teatud rolli ning ka koristaja peab kogu aeg naeratama – isegi siis, kui külastajad temalt 150 korda päevas küsivad, kus tualett asub.

Esimesel infotunnil osales ligi 60 inimest, peaaegu kõigi vanus jäi alla 30 aasta. Põhjused, miks Disneylandi tööle minna soovitakse, on erinevad. Õpilased ja tudengid tahavad suvel midagi huvitavat teha, keeleoskust parandada või saada rahvusvahelist töökogemust  Samas on neidki, kes pole Eestis mitu kuud tööd leidnud.

Karmid töötingimused


Enamik Postimehega rääkinud kandiaate ei uskunud, et töö keeruliseks osutub. Neid ei heiduta tõik, et kaks Pariisi Disneylandi töötajat on tänavu sooritanud enesetapu, mille põhjuseks peab ametiühingu juht halbu töötingimusi.

Ettevaatlikuma suhtumisega eristus 20-aastane tudeng Helen, kes on juba Prantsusmaal töötanud – lapsehoidjana. «See töö ei saa olla midagi lihtsat,» tõdes ta. «Siin nad küll lubavad maad ja mered kokku, aga olukord kohapeal võib olla hoopis teine.»

Neiu senised kogemused Prantsuse tööandjatega on siiski positiivsed: «Tegelikult nad hoolivad oma töötajatest väga. Tunnevad huvi ja küsivad, kuidas läheb ning kas ikka tunned end hästi.»

Lätis jäi näljapajukile


Noorte kandidaatide seas paistis silma 51-aastane Uldis. Tema tuli Tallinna tööintervjuule Lätist. Seal teenis mees kümme aastat leiba ehitajana, viimased kuus kuud pole aga tööd leidnud.

Ehitajana pole Uldis nagunii enam konkurentsivõimeline, sest tal on 3. astme puue. Raha teenida on samas hädasti vaja, sest vaid abikaasa palgast ei jätku perele normaalseks äraelamiseks. Kui Uldis Disneylandis tööd saab, siis jäävad tema naine ja kaks last esialgu Lätti. Hiljem loodab mees saada püsiva elamisloa Prantsusmaal ning ka oma pere sinna viia.

Olukorrast oma kodumaal arvas Uldis, et see läheb üha hullemaks. Lätist ära minna tahaks ta aga isegi juhul, kui riiki ei räsiks majanduskriis. «Armastan prantsuse keelt ja Prantsusmaad,» kinnitas mees.

Ta ei usu, et Prantsusmaal Lätit igatsema hakkab. «Ma ei ole patrioot, olen maailmakodanik,» kinnitas Uldis.

Töö Pariisi Disneylandis
• Pariisi Disneyland pakub suvehooajaks tööd koristajatele, klienditeenindajatele ja administratiivtöötajatele
• Palk madalaima astme töötajale on 1347 eurot ehk ligi 21 000 krooni kuus
• Majutus kaheinimesetubades maksab 3900 krooni kuus
• Sõidukulud Prantsusmaale ja sealt tagasi tasub tööandja 152 euro ulatuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles