Reitinguagentuurid kriitika all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis. Foto: Reuters / Scanpix

USA erakapitalisektor süüdistab reitinguagentuure Moody'st ja Standard & Poor'si, kes on nende sõnul kunstlikult kergitanud erakapitali valduses olevate firmade maksekatkestuste määra.

USA erakapitalifirmade esinduskogu Private Equity Council (PEC), kelle tiiva all on Ameerika 13 suurimat erakapitaligruppi, nende hulgas Blackstone, TPG, Carlyle ja Apax, analüüsis 4700 USA firmat, mille erakapitaligrupid aastatel 2000 kuni 2009 ära ostsid.



Uuringust selgus, et aastail 2008-2009 oli erakapitalil põhinevate firmade maksekatkestuste määr 2,84 protsenti, kusjuures teistel võrreldavatel ettevõtetel oli vastav protsent 6,17.

Moody's teatas 2009. aasta novembris, et nende hinnangul oli erakapitalile kuuluvate ettevõtete maksekatkestuste aastane määr 19,4 protsenti ja võrreldavatel ettevõtetel 18,6 protsenti.

PEC juhatas tähelepanu sellele, et Moody's puhus maksekatkestuste määra üles, kaasates oma arvestustesse «hädatehingud» ehk juhtumid, kus firmad iseenda võlgu tagasi ostsid.

Samuti kritiseeriti S&P'si selle eest, et nood võtsid maksekatkestuste määra arvutades arvesse kõik firmad, milledesse «kunagi või mingil hetkel» erakapitali oli investeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles