USA rahandusministeerium venitab Hiinat süüdistava raporti avaldamisega

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina jüaanid ning Ameerika dollarid.
Hiina jüaanid ning Ameerika dollarid. Foto: Reuters/ScanPix

USA rahandusministeerium teatas eile, et lükkab Hiinat valuutamanipulatsioonis süüdistava raporti avaldamise edasi.


USA rahandusminister Timothy Geithner tõdes, et raport avaldatakse kavandatust hiljem, sest riigi huvide kaitsmiseks on ka paremaid võimalusi, vahendas AFP. Millal algselt 15.aprillile kavandatud avaldamine toimub, rahandusminister ei täpsustanud.

«Järgmise kolme kuu jooksul toimub mitmeid olulisi kohtumisi, mis peaks aitama välja töötada samme muutmaks maailmamajandus tugevamaks, jätkusuutlikumaks ja senisest enam tasakaalus olevaks,» lausus Geithner.

USA on Pekingit juba tükk aega süüdistanud Hiina ekspordi suurendamise nimel jüaani kursi dollari suhtes manipuleerimises.

Osa eksperte peab jüaani dollari suhtes kuni 40 protsenti alahinnatuks. USA ja Hiina kaubanduspartnerid väidavad, et see annab kaupade kunstikult odavamaks muutmisega Hiinale ebaõiglased eelised ning USA seaduseloojad soovivad, et rahandusministeerium tembeldaks Hiina avalikult valuutamanipulaatoriks.

130 USA rahvasaadikut parlamendi mõlemast kojast saatsid märtsi keskel Geithnerile ja kaubandusministrile Gary Lockele kirja, milles nõudsid valitsuselt otsustavate sammude astumist, et Peking lõpetaks USA ning maailmamajanduse stabiliseerumist aeglustava rahanduspoliitika. 



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles