USA süstib endasse töökohtade-optimismi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipud
USA lipud Foto: AP / Scanpix

President Obama majandusnõunik Larry Summers on helges meeleolus ning usub, et Ameerikas tekib uusi töökohti juurde ka lähikuudel.

Summers ütles Londonis enne USAs märtsis loodud 162 000 uue töökoha avalikustamist, et valitsuse poliitika on tõstnud usaldust ning julgustanud investeeringuid: «Ma usun, et majandus saavutab varsti teise kosmilise kiiruse. Jutud W-kujulisest taastumisest ja kahekordsest majanduslangusest on jäänud vaiksemaks, kui kuus kuud tagasi.»

Märtsikuised näitajad julgustasid Summersit jääma kindlaks oma detsembris väljakäidud prognoosile, et töökohtade kadu kevadeks läbi saab. USA töötusmäär püsib küll ka pärast märtsi jätkuvalt 9,7 protsendi juures.

Obama administratsioon rõhutab siiski, et väljakutsed pole veel läbi ning tuletab meelde, et varahindade tõus on reeglina olnud aeglane. Samas rajas Summers oma kindlustunde vähemalt osaliselt majandusstiimulitele, mis on siiamaani küllaltki ulatuslikud.

Lõtv rahanduspoliitika, mis kriisiga toimetulekuks kasutusele võeti, ning valitsuse heldekäelised kulutused jätkuvad ju vähemalt käesoleva aasta lõpuni.
«Näib, et taastumisprotsess käivitus varakult ja jõulisemalt, kui taoliste kriiside puhul tavaks,» ütles Summers.

Lisaks tõstis ta esile märtsis vastuvõetud tervishoiureformi seaduse ning muudegi vastuoluliste poliitiliste valupunktide lahenemise positiivse mõju, mis olevat tõstnud üldrahvalikku usaldust.

«Rahvas tajub, et Ameerika pikaajalised probleemid - tervishoid, energia, haridus, riigieelarve pikaleveninud puudujäägid - on lõpuks ometi käsile võetud. See kõik tõstab turvatunnet ning elavdab omalt poolt ka majandust,» ütles Summers.

Ta lisas, et töökohtade kasv võib kujuneda hüplikuks ning lubas, et sellisel juhul rakendab valitsus olukorra stabiliseerimiseks täiendavaid meetmeid.

«Ma ei oska veel öelda, kas firmad hakkavad rohkem inimesi tööle võtma, märgates, et vähemaga rohkemat siiski ei saavuta ning et töötajate arvu ei saa rangelt toodangu kogusega siduda - või tuleb meil siiski majandust jätkuvalt stimuleerida ja teha seda veelgi jõulisemalt,» ütles ta.

«Üks aga on minu meelest kindel: me saime enne kuristikku pidama, kindel maa on jalge all ning käivitunud on terve rida mehhanisme, mis peaksid töökohti juurde looma.»

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles