Hiina rõhub valuutasõjas Taiwanile ja Tiibetile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-dollarilised rahatähed valuutadiileri käes.
100-dollarilised rahatähed valuutadiileri käes. Foto: AFP / Scanpix.

Hiina keskpanga tippnõuniku sõnul võib valitsus jüaani dollari küljest lahti siduda, kui president Hu Jianto eelseisev USA visiit ladusalt sujub.

Tsinghua ülikooli professor ja Hiina keskpanga rahapoliitika komitee liige Li Daokui ütles, et kui USA president austab Hiina põhihuvisid, peaksid valuuta osas valitsenud lahkarvamused hõlpsasti lahenema.

Barack Obama pidas oma Hiina ametivennaga neljapäeva õhtul maha tunnipikkuse telefonikõne. Hiina riigimeedia teatel rõhutas Hu Obamale, et kõige tähtsamat rolli mängib riikidevahelistes suhetes Taiwani ja Tiibeti «kohane kohtlemine».

«Kui nimetatud küsimused mõistlikult lahendatakse, on kõik ülejäänu samahästi kui korras ning me leiame võtme valuutakursi probleemile,» ütles Li Financial Timesile.

President Hu osaleb 12.-13. aprillil Washingtonis tuumajulgeoleku tippkohtumisel. Vaid paar päeva pärast seda peab USA rahandusministeerium tegema oma plaanipärase avalduse ja ütlema välja, kas Hiina on ekspordi edendamiseks valuutakurssi manipuleerinud - või mitte.

Viimasel ajal spekuleeritakse Washingtonis üha elavamalt et, rahandusministeerium võib oma ettekande seekord lihtsalt edasi lükata, vältimaks poliitiliselt plahvatusohtliku otsuse tegemist president HU visiidi «lähistel».

Obama majandusnõunik Larry Summers ütles eile, et valuutakursside küsimus tuleb «läbi arutada rahvusvahelisel tasandil».

Analüütikute sõnul saatis Hu oma otsusega tippkohtumisel osaleda tugeva sõnumi, et USA valitsus on otsustanud Hiinat valuutamanipulaatoriks tembeldamisest säästa, mis omakorda annab ehk märku laiapõhjalisest koostööst näiteks Iraani küsimuses.

Hiina lubas jüaanil USA dollari suhtes 2005. ja 2008. aasta juuli vahelisel perioodil 21 protsenti kallineda, kuid sidus ta siis taas dollari külge kinni, et kriisi ajal oma eksporti elavdada.

USA rahandusminister Tim Geithner ütles Bloombergi telekanalile, et Hiina peaks kindlasti mõistma, et paindlikum valuutapoliitika on nende endi huvides. «Me tahame omalt poolt teha kõik, et nad saaksid tegutseda kiiresti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles