Maailma tööstus kasvab rekordtempos

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Motorsi mootorite liin Viinis.
General Motorsi mootorite liin Viinis. Foto: Reuters / Scanpix

Tootmine veab maailmamajanduse taastumist: värske statistika näitab, et USA, Hiina ja Euroopa tööstus kasvab rekordtempos, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.


Institute of Supply Managementi (ISM) andmetel kasvas USA tööstustootmine märtsis kaheksandat kuud ning kasv on kiireim alates 2004.aasta juulist.

Analüütikute seas suure tähelepanuga jälgitav ISMi indeks kerkis veebruari 56,5 punti tasemelt märtsis peamiselt tänu üllatuslikule laovarude kasvule 59,6 punktile, ületades sellega analüütikute ootusi.

Paranemise märke näitasid ka tööhõive ning uued tööstustellimused. Mõnel pool suurenesid uued tellimused lausa 50 protsenti. ISMi juhi Norbert Ore sõnutsi suurendavad tootjad laovarusid majandusaktiivsuse kasvu ootuses.
«Indeksi selline, veidi alla 60 punti piiri tase viitab väga tugevale, veidi üle protsendilisele aastasele majanduskasvule,» lausus Capital Economicsi vanemanalüütik Paul Ashworth, lisades, et ekspordile suunatud tööstus naudib maailmakaubanduse taastumist, samas kui siseturu nõudlusest sõltuvad sektorid peavad veel raskustega maadlema.

Hiina tööstus on samuti tänu maailmamajanduse nõudluse kasvule ning kohaliku tarbimise suurenemisele aasta esimese kolme kuuga rekordilist kasvu näidanud. Sealse aktiivsuse indeks kerkis veebruari 55,8 punktilt märtsis 57 punktile.

Majandusleht märgib, et mõned naaberriigid teevad tõsiseid jõupingutusi, et Hiina tootmise tugevusega sammu pidada. Lõuna-Korea, India ja Austraalia peavad senini leppima tootmise vähenemisega, samas kui Taiwan ja Jaapan lõikavad Hiina kasvavast nõudlusest kasu.

Euroopas vedasid Prantsusmaa ja Saksamaa eurotsooni pea nelja viimase aasta tugevamale tööstustoodangu kasvule. Suurbritannia tööstustoodang kasvas tänu ekspordinõudluse suurenemisele viimase 16 aasta kiireimas tempos.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles