Kuidas vältida veetorustike külmumist ja katustel jääpurikate teket?

Jüri Laurson
, volitatud elektriinsener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Laurson.
Jüri Laurson. Foto: Jüri Laurson

Tänavune talv näitas paljudele majaomanikele ja kinnisvarahaldajatele, et erakordselt külmadel lumerohketel talvedel pole sageli hooneid võimalik vanaviisi hallata, sest hoonete katustele ja vihmaveesüsteemidele tekivad ohtlikud jääkamakad ja purikad. Tarvilik on jäätumiskaitse.


Paljude hoonete katustel jäätuvad hoonete keskel vee äravooluteed ja äravooluneelud. Katustele tekivad lumekatte sulamisel ohtlikud jääkamakad, mis alla kukkudes põhjustavad inimestele raskeid eluohtlikke vigastusi.

Tänavu esines õnnetusjuhtumeid, kus isegi lumekoristajad katuselt alla kukkusid. Katuselt lume ja jääkamakate koristus võib majaomanikele ja hoonete haldajatele kalliks maksma minna. Sageli tuleb selleks tellida korduvalt tõstuk ja sulgeda tänav, mis maksab.

Samas peaksid tänavused õnnetusjuhtumid andma hoonete omanikele ja arhitektidele praktikas tõestatud vihje, et hoonete projekteerimisel ja ohutuks haldamiseks tuleb ette näha katustele vihmaveesüsteemis ja katuseneeldudesse tekkiva võimaliku jää ärahoidmiseks sulatuskaablid.

Hoonete ehitamine ilma vihmaveesüsteemide jäätumiskaitseta võib hoone edaspidisel ekspluateerimisel muutuda inimestele sageli eluohtlikuks. Jäätumiskaitse abil on võimalik seega ennetada vee jäätumist vihmaveerennides ja katusel ning hoida ära raskete jääkamakate kahjulikku mõju katusekonstruktsioonidele.

Viilkatustega majad on küll kaunid, kuid katuste hooldamine eriti lumerohketel talvedel ekstreemolukordades on äärmiselt raske ja kallis lõbu.

Energiasäästlike jäätumiskaitsesüsteemide lahendusi on lihtne projekteerida ja ehitada kui hoone elektrienergia jaotussüsteem ja elektripaigaldis on eelnevalt välja- ehitatud vastavalt madalpinge elektripaigaldise nõuetele.

Soojenduskaabel tuleb ühendada läbi rikkevoolukaitselüliti, mille rakendusvool ei ületa 30mA. Vihmaveesüsteemide jäätumiskaitseks kasutatav sulatuskaabel peab kindlasti olema UV-kindla isolatsiooniga.

Soojenduskaablid jaotatakse mehaanilise koormustaluvuse alusel A , B ja C klassi.

A- klassi kaablid taluvad väikest mehaanilist koormust ja on küttekaablitest kõige nõrgemad. B-klassi kaablid on suurema mehaanilise vastupidavusega ja kasutatakse maja katustel, veerennides ja välialadel. C- klassi soojenduskaablid taluvad suurt mehaanilist koormust ja neid kasutatakse eriti nõudlikes tingimustes maja katustel, lagedes, veerennides ja välialadel.

Elektrilisi jäätumisvastaseid soojenduskaableid saab energiasäästlikult kasutada ka kaitseks vee-ja kanalisatsioonitorude külmumise eest. Oskuslikult paigaldatud soojenduskaablid aitavad ära hoida külmunud veetorude poolt tekitatud kahjustusi. Soojenduskaableid saab energiasäästlikult ja mugavalt juhtida mitmesuguste termostaatide abil.

Kevad on saabunud ja nüüd on hoonete omanikel ülim aeg mõelda, kuidas tuleks uuele talvele vastu minna nii, et möödunud talve sarnaseid külmakahjustusi enam ei esineks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles