Rämpspostile pannakse piirangud peale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet..
Internet.. Foto: AP Photo / Scanpix.

Valitsus kiitis heaks elektroonilise side seaduse ja infoühiskonna teenuse seaduse muutmise eelnõu, mis näeb ette, et edaspidi tohib otseturustuslikke sõnumeid ja teadaandeid, sealhulgas nii e-posti, faksi kui ka SMSe ja MMSe, saata eraisikule üksnes eelneval nõusolekul.


Kehtiv infoühiskonna teenuse seadus ei taga eraisikule põhiseadusega ette nähtud õigust eraelu puutumatusele soovimatu reklaami eest. Edaspidi tohib füüsilisele isikule otseturustuslikke sõnumeid ja teadaandeid saata üksnes isiku eelneval nõusolekul.



Varasemate kliendisuhete ja juriidiliste isikute puhul pole eelnev nõusolek vajalik, kuid kliendile peab alati jääma võimalus edasisest reklaami saamisest keelduda.



Iga otseturustuslik sõnum peab võimaldama isiku tuvastamist, kelle nimel otseturustust tehakse ja sisaldama viidet võimalusele edasiste sõnumite saamisest keelduda. Eelnõu ei reguleeri otsepostitust tavapärase posti teel ega reaalajas toimuvaid häälkõnesid isikult isikule ehk telemarketingi.



Et elanikud oleksid nende elu ja tervist ohustavatest sündmustest operatiivselt teavitatud, on vaja sideettevõtjatele anda õigus kliendiandmete vabaks töötlemiseks hädaolukordades, kus isikuteni on vaja toimetada kriitiline informatsioon otse politsei- või päästeasutuselt.



Lisaks sätestab eelnõu täpsemad kriteeriumid avaliku konkursi korraldamiseks  populaarsemate raadiosagedusalade kasutusõiguse andmisel. Selliste raadiosagedusalade puhul võib näitena tuua 450 MHz ja 2,5 GHz, mille mõlema kasutamisotstarve on mobiilne andmeside.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles