Liha päritolu märgistamine muutub kohustuslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Sille Annuk / Postimees

Alates ületuleva aasta aprillist on Euroopa Liidus kohustuslik märkida värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul tootele päritoluriik, teatas põllumajandusministeerium.

«Eesmärgiks peaks olema tarbija jaoks suurema selguse saamine toidu päritolu kohta. See on tarbijatele üha olulisem küsimus,» selgitas majandusminister Helir-Valdor Seeder pressiteates.

Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogus tutvustatud eelnõu järgi on Euroopa Liidus liha märgistamisel kaalumisel kolm võimalust. Esimesel puhul oleks kirjas, kas see on kasvatatud Euroopa Liidus või mitte, teisel juhul oleks toodud välja kasvatamise ja tapmise riik, kolmandal juhul oleks lisaks kasvatamise ja tapmise riigile toodud välja ka looma või linnu sünniriik.

Päritoluriigi märkimine on kohustuslik alates 2015. aasta 1. aprillist värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul. Praegu on päritoluriigi märkimine kohustuslik mee, veiseliha, puu- ja köögivilja, kala, oliivõli, imporditud kodulinnuliha ja mahetoodete puhul.

Praegu reguleerib toidu märgistamist valitsuse määrus ning alates 13. detsembrist 2014 kohaldatakse märgistamisel Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles