Pangaautomaatide lisaseade tekitab segadust

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skimmeri-vastane seade on pildil näha olev läbipaistev osa.
Skimmeri-vastane seade on pildil näha olev läbipaistev osa. Foto: swedbank

Swedbank paigaldas pilootprojekti käigus oma pangaautomaatidele täiendava turvaseadme, et võidelda kurjategijate poolt automaatidele paigaldatavate skimmerite vastu. Inimesed on aga panka helistanud ja kahtlustanud, et tegemist ongi skimmeriga.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask sõnas, et nad on kaardilugejale paigaldanud täiendava turvaseadme, mis raskendab kurjategijatel oma kopeerivate seadmete paigaldamist. Uus seade on hetkel katsetamisel ning paigaldatud 15-le Tallinna ja Harjumaa pangaautomaadile.

«Juba oleme saanud klientidelt ka tagasisidet. Inimesed on helistanud meie klienditeenindusse ja teavitanud meid võõrast objektist masina küljes. Kuigi tegemist pole olnud antud juhtudel skimmeritega, vaid meie enda pandud seadmetega, oleme klientidele väga tänulikud, et nad on nii tähelepanelikud ning meid sellest teavitanud,» rääkis Siilivask.

Pilootprojekt peaks esialgsete plaanide järgi kestma käesoleva aasta novembri keskpaigani. «Kui see on edukas, saame edasi vaadata,» märkis ta.

Kuidas skimmerit ära tunda?

Kui tekib kahtlus, et pangaautomaat on varustatud mõne andmete kopeerimist võimaldava lisaseadmega, ei tohiks seda pangaautomaati kasutada ning teavita sellest politseid või automaati teenindavat ettevõtet.

Siilivaski sõnul võivad skimmerite olemasolule viidata rippuvad juhtmed, vildakalt või logisevalt paiknevad osad, suured liimi- või lõhkumisjäljed, takistused kaardi sisestamisel või kättesaamisel automaadist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles