Intressi maksmise kohustus puudutab ka maksuhaldurit

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasimakset saab taotleda täisealine Eesti elanik, kes on taotlusele eelneval aastal töötanud täistööajaga vähemalt kuus kuud ja kelle aastane kogutulu jääb alla 7817 euro.
Tagasimakset saab taotleda täisealine Eesti elanik, kes on taotlusele eelneval aastal töötanud täistööajaga vähemalt kuus kuud ja kelle aastane kogutulu jääb alla 7817 euro. Foto: Silja Kaigu

Kõik teavad, et kui maksudega tasumisel hilineda, lisandub maksusummale intress. See on 0,06 protsenti päevas ehk ligi 22 protsenti aastas. Teatud juhtudel aga peab intressi tasuma hoopis maksuamet, kirjutatakse Soraineni uudiskirjas.

See on teada ennekõike pikkade kohtuvaidlustega, kus maksuotsuse vaidlustamisel tasub ettevõtja maksu, ning hilisema võidu korral saab selle koos 22 protsendilise intressiga tagasi. Nt metsafirma Sylvester endiste aktsionäride maksuvaidluste järgselt pidi maksuamet maksma intresse rohkem kui 180 miljonit krooni.

Veelgi väiksem hulk on neid maksumaksjaid, kes julgevad oodata intressi tavapärase sisendkäibemaksu tagasiküsimisel. Tagastustaotluse täitmiseks on maksuhalduril 30 päeva. Paraku pikendab maksuamet tihtipeale nimetatud tähtaega ning viivitab ettemaksu tagastamisega. See on eriti tavapärane eksportööridele, kellel tekib Eesti ostudelt sisendkäibemaks ning müük on maksustatud 0 protsendilise käibemaksumääraga. Teema puudutab näiteks metsa, teravilja jmt kokkuostjaid, kes müüvad kauba Skandinaaviasse või mujale.

Tasub teada, et maksuamet peab maksma intressi iga päeva eest, mis järgneb nimetatud kolmekümnendale päevale. Seda ka juhul, kui tagastamise pikendamine on seaduslik. Intressikohustus tekib sõltumata sellest, kas taotletakse enammakse tasumist enda pangakontole või soovitakse tasaarvestusega kanda see teiste maksukohustuste katteks.

Kirjeldatud intressi tasumise kohustus lasub maksuhalduril, kuid maksuamet jätab selle tihtipeale täitmata. Vajadusel tuleks oma õigusnõustaja abiga maksuametile tema kohustusi meelde tuletada teile kuuluva intressi sissenõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles