Uus leke: NSA kogub meili- ja kiirsuhtluskontode kontaktide nimekirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Endise NSA lepingulise töötaja Edward Snowdeni avalikustatud salajatest dokumentidest selgub, et USA julgeolekuagentuur NSA kogub miljonite inimeste meili- ja kiirsuhtluskontodelt nende kontaktide nimesid ja meiliaadresse, kirjutab Washington Post.

Seejuures ei ole NSA valinud oma sihtmärgiks üksikuid kasutajaid, vaid on kogunud suurearvulisi kontaktide nimekirju, mis Washington Posti hinnangul moodustab tähelepanuväärse osa maailma meili- ja kiirsuhtluskontodest.

Kogutud andmete analüüsimine lubab NSA-l leida kontode omanike vahelisi peidetud ühendusi ning kaardistada ka välisriikide luureorganisatsioonide siseseid suhteid.

Lekitatud raporti järgi kogus NSA üheainsa päeva jooksul 444 743 e-maili aadressiraamatut Yahoo!-st, 105 068 Hotmailist, 82 857 Facebookist, 33 697 Gmailist ja 22881 muudelt teenusepakkujatelt.

Avalikustatud salajase raporti järgi kogub NSA  iga päev kontakte umbes 500 000-lt veebipõhiselt meili- ja kiirsuhtluskontolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles