Lugeja küsib: kas häirekeskus aktsepteerib ka GPS-koordinaate?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädaabinumber 112.
Hädaabinumber 112. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«Kas need, kes elutsevad ääremaadel, kus pole tänavate nimetusi ning külade nimedki on omadega puntras, näiteks Leo küla Lääne-Virumaal Vinni vallas (ametlikult seda nime enam pole, see on kaardil liidetud Veadla külaga, kuid kõik kohalikud nimetavad paikkonda ikka veel Leo külaks), saavad näiteks tulekahju korral helistades hädaabinumbrile 112 oma aadressiks öelda ka GPS-koordinaadid?» uuris Tarbija24 lugeja Tõnu.

«Kui 112 kõnekeskus on pädev vastu võtma GPS-andmeid, siis kas ette tuleb lugeda kõik numbri- ja tähekombinatsioonid või piisab vaid koordinaatide numbrite järjekorras ütlemisest? Oleks hea, kui sellistes keerulistes asukohtades majapidamistel on endal kindlaks määratud GPS-andmed nii hoones sees kui väljas seina peale kirjutatud, et hädaga saaks need kohe 112-le ette öelda,» lisas ta.

Vastab häirekeskuse avalike suhete juht Jaana Padrik.

Jah, häirekeskus võtab vastu GPS-andmeid ja elanikud saavad 112-le helistades öelda oma elukoha GPS-koordinaadid. Piisab, kui öelda koordinaatide numbrid järjekorras - kraadid, minutid, sekundid.

Häirekeskusel on suur palve inimestele, kelle elukohal või näiteks kelle maal elavate vanemate elukohal ei ole kindlat asukoha leidmist võimaldavat aadressi – kirjutage palun aegsasti üles elukoha GPS-koordinaadid ning asetage need loetavas kirjas ka vanainimesele teadaolevasse ja nähtavasse kohta puhuks, kui tal peaks olema vaja 112-lt abi kutsuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles