Euroopa komisjon taunis konkurentsiameti esitatud lairibainfrastruktuuri tasude ettepanekut

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volinik Neelie Kroes.
Volinik Neelie Kroes. Foto: SCANPIX

Euroopa komisjon soovib konkurentsiameti ettepaneku, mille järgi Elion saab teistelt operaatoritelt oma lairibainfrastruktuuri kasutamise eest reguleeritud tasu nõuda, tagasivõtmist.

Konkurentsiameti ettepanekus käsitletakse selliste reguleeritud tasude arvestamist, mida turgu valitsev teenusepakkuja Elion saab nõuda teistelt teenusepakkujatelt oma lairibainfrastruktuuri kasutamise eest.

Ka Euroopa telekomiregulaatorite liit BEREC leidis kolm kuud kestnud uurimise ajal, et Euroopa komisjoni konkurentsiameti ettepanekuga seotud kahtlused on õigustatud.

Komisjon nõuab konkurentsiametilt ettepaneku tagasivõtmist, selleks, et see ühtiks komisjoni soovitatud lähenemisega. Kui konkurentsiamet ei järgi komisjoni soovitusi, kaalub komisjon vajalike juriidiliste sammude ettevõtmist.

Komisjoni hinnangul ei suutnud konkurentsiamet juulis alanud uurimise kestel piisaval määral tõestada, kuidas ühtib konkurentsiameti plaan Euroopa Liidu seadustega ning sellega seotud põhimõtete ja sihtidega nagu konkurentsi ning tõhusate võrguinvesteeringute edendamine.

Konkurentsiamet ei suutnud komisjonile tõestada, et varade väärtuse hindamine nende algse hinna, mitte hetkeväärtuse järgi suudaks tagada Eesti turul hinnastabiilsust, samuti ei suudetud tõestada seda, kuidas ettepanek aitaks kaasa Euroopa ühtses digitaalses kavas Eestile ette nähtud sihtmärkideni jõudmist kiiruste, katvuse ja võrku ühendatud inimeste osakaalu puhul.

«Iga liikmesriigi hinnastabiilsus ning Euroopa Liidu ühtlane hinnatase on telekomisektori konkurentsi, innovatsiooni ja investeeringute jaoks võtmetingimusteks. Kuigi süsteemi on jäetud riiklike erinevuste jaoks painduvust, peame me siiski kindlustama ühtset telekomiturgu silmas pidades regulatiivse sidususe,» ütles Euroopa komisjoni asepresident Neelie Kroes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles