USA finantsjärelevalve võttis pangad luubi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA finantskontrollijaks sai Mary Schapiro
USA finantskontrollijaks sai Mary Schapiro Foto: Reuters

USA regulaatorid esitasid eile enam kui 20 finantsasutusele päringu, kas ka nemad on kasutanud sama raamatupidamistrikki, mille abil põhjaläinud suurpank Lehman Brothers kriisi künnisel oma näitajaid ilustas.

Finantsjärelevalve (SEC) ettevõtlusosakond saatis vastavasisulise kirja «ligi kahele tosinale» suurele välis- ja kodumaisele pangale ja kindlustajale, nõudes neilt selgitusi tagasiostu- ehk repolepingute kohta.

SEC tahab teada, kas ettevõtted kasutasid viimase kolme aasta jooksul raamatupidamises varade müüki kajastades reposid, ning kas nimetatud tehingud olid seotud kindlate lepingupartnerite või teatud riikidega. Samuti palutakse ettevõtetel avalikustada nimetatud repotehingute hulk ning põhjendada nende kasutuselevõttu ärilisest seisukohast.

SECi kõrgendatud tähelepanu on tingitud kohtu-uurija poolt väljakaevatud tõenditest, et Lehman Brothers kasutas nn Repo 105 tehnikat, et aastal 2008 ajutisi repotehinguid põhivarade müügina näidata. See võimaldas Lehmanil ligikaudu 50 miljardit dollarit bilansis kajastamata jätta, kahandades seeläbi oma finantsvõimenduse taset ehk oma- ja laenukapitali suhet ning jätte investoritele ja analüütikutele endast petlikult hea pildi.

«Me uurime Lehmani tegevust väga, väga hoolikalt ning võtame luubi alla kõik Repo 105ga seonduva,» ütles SECi esinaine Mary Schapiro eile uudiskanalile CNBC.

Lehmani-raport tekitas Washingtonis palju elevust. Senati panganduskomitee esimees Chris Dodd kutsus justiitsministeeriumi üle uurima Lehmani kõiki väidetavaid raamatupidamis-alaseid õigusrikkumisi ning võtma vastutusele kõik pankade või «mistahes teiste ettevõtete» töötajad, kes seadusi on rikkunud.

Nagu Repo 105 ümber vallandunud furoor näitab, on poliitikutel, regulaatoritel ja Wall Streeti tegelastel kriisi teemadel veel tükk aega palju vaidlemist - isegi nüüd, kus pangad taas omadega kasumis on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles