Juuli

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aeg puude-põõsaste suviseks lõikamiseks. Võrsed on praegu pehmed ning selleks tööks pole üldse kääre vajagi, piisab ka murdmisest või näpistamisest. Viljapuudelt saab sel moel kõrvaldada liigseid võrseid ja vesivõsusid, mägimännil, kuusel ja teistel okaspuudel aga võrseid lühendada.

Kärbi võrseid taime tihendamiseks. Kevadel muretsetud noor taim võib suvel vaid 1–2 lopsakat võrset taevasse sirutada. Kui tahame kiirendada põõsa tihenemist, peaksime hiljemalt praegu võrsed tagasi näpistama või lõikama.

Kartuli hooldustööd seisnevad juulis umbrohu hävitamises. Mullata tohib seni, kuni pealsed on vaod katnud.

Juulis võib ilmuda kartuli-lehemädanik. Selle õigeaegseks avastamiseks uurige sageli kartulilehti. Esmalt avaldub haigus alumiste lehtede alakülgedel, kuhu ilmuvad tumedad, servast sageli hallitustaolise kirmega kaetud hallikaspruunid laigud.

Maasikaid kimbutavad laiktõved. Kui maasikaistandikus lehed punasetäpiliseks muutuvad, viitab see laikpõletiku või punalaiksuse pealetungile. Kui kahjustusi on ohtralt, tuleks lehed pärast saagikoristust maha niita ja põletada.

Veeaurumise vähendamine. Multšimata pinnasest on kuivaga suur veeaurumine. Niiskuskao vähendamiseks peab mullapind alati õhukeselt kobestatud olema. Kobestada on vaja pärast sadu või kastmist niipea, kui muld tahenenud.

Muru väetamine.
Mida rohkem muru niita, seda enam vajab ta ka lisatoitaineid. Kui suve esimesel poolel sobib kasutada muru püsiväetist, siis juulis tuleks see asendada kaaliumväetisega.

Lisatoitu potitaimedele! Tugevad vihmad uhuvad pinnasest tavapärasest rohkem toitaineid välja. Eriti puudutab see maapinnal olevaid potitaimi. Nälja leevendamiseks ootavad taimed kindlasti lisaväetisi. Kõige kiiremini mõjub vedelväetamine lehe kaudu.

Terane pilk vaarikatele! Vaarikaistandik vajab pärast saagikoristust korralikku ülevaatust. Varrepõletiku kui laialdaselt levinud tõve korral tuleks viljunud varred täielikult maha lõigata ja põletada ning noori võrseid pritsida.

Lõika ära püsikute närbunud õied!
Õitsenud püsikutel, millelt ei plaanita seemneid korjata, tuleks õisikud ära lõigata. Nii kasutab taim toitainevarud muude organite arenguks, ka järgmise aasta õiealgete ettevalmistamiseks.

Sõltuvalt ilmastikuoludest võivad nõuanded olla muutunud - päevakohast infot vaata Aiandus.ee-st. 

Allikas: Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles