Tallinna Vesi: õiguskantsler ületab oma pädevust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus tahab Tallinna Vee hindadele sõltumatut hinnangut.
Linnavalitsus tahab Tallinna Vee hindadele sõltumatut hinnangut. Foto: Margus Ansu

Börsile saadetud teates leiab Tallinna Vesi, et õiguskantsler ületab vee-ettevõtte hinda liigkõrgeks nimetades oma pädevust ning kokkuvõttes kahjustab Eesti mainet võimalike välisinvestorite silmis.


Õiguskantsleri väide, nagu oleks Tallinna Vee hinnad kaks korda kõrgemad, kui peaksid olema, on ebaõige ning teema on selgelt väljaspool õiguskantsleri pädevust, märgib Tallinna Vesi. «Õiguskantsler on avalikult nentinud, et tema hinnangul on ASi Tallinna Vesi hinnad kaks korda kõrgemad, kui need õiguskantsleri arvates peaksid olema -sellised väited on ebaõiged ning ka selgelt väljaspool õiguskantsleri pädevust,» seisab teates.

«Iga katse, mis püüab ümber hinnata Eesti majandusajalugu, eriti revideerides 2001. aastal tehtud otsuseid 2010. aasta kontekstis, omab kahjustavat mõju riigi mainele investeeringute sihtkohana,» edastab ettevõte.

Tallinna Vesi märgib, et õiguskantsler on oma järeldustes toetunud konkurentsiameti tehtud poolikus analüüsis esitatud andmetele kui faktidele. «Tallinna Vesi on ka varem juhtinud nii konkurentsiameti kui ka õiguskantsleri tähelepanu tõsistele puudustele konkurentsiameti analüüsis ning puuduliku uurimuse põhjal ei saa teha kindlaid ja lõplikke järeldusi,» märgib ettevõte.

Tallinna Vesi on analüüsinud oma tulukust ning usub, et reguleeritud avalike teenuste osas vastab ettevõte rahvusvahelisele parimale majandusregulatsiooni praktikale võrreldavate ettevõtete seas üle maailma. «Kasutades arvutuste tegemiseks sama metoodikat, mida kasutab Briti veeregulaator Ofwat, keda tihti tsiteerivad nii konkurentsiamet kui ka õiguskantsler, on ASi Tallinna Vesi investeeritud kapitali tulukuse määra keskmine olnud alates 2001. aastast 9 protsenti,» seisab teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles