Obama üritab eluasemeturgu tervendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: AP/ SCANPIX.

Obama administratsioonil on valminud plaan USA eluasemekriisi lahendamiseks, mis oli 2008. aasta finantskrahhi peamisi põhjuseid ning pidurdab siiani majanduse taastumist.


Valget Maja ja rahandusministeeriumi on karmilt kritiseeritud selle eest, et nad ei ole eluasemeturu allakäiku praktiliselt üldse tõkestada suutnud.



Uue plaani keskne nõudmine on, et laenuandjatel tuleb töötute koduomanike laenumakseid kärpida.



Eluasemekriis ja töötus on majanduslanguse käigus otsekui üksteist üles õhutanud ning seda pahatahtlikku paari peetakse USA majanduse surmavaenlaseks.



Ühtlasi on võetud eesmärgiks tõhustada valitsusabi inimestele, kelle eluasemete väärtus on hinnalanguse tingimustes laenutagatisest väiksemaks jäänud. Sihikule võetaks ka nn teistkordsete laenude probleem.



Pärast ametisseastumist tõotas Obama, et hakkab Bushist agressiivsemalt laenuandjaid laenutingimuste muutmise osas survestama.



Hinnanguliselt aidataks niiviisi 3-4 miljonil laenudega kimpus inimesel oma kodudes edasi elada.



USA valitsuse abipaketi järelevalve eest vastutava Neil Barofsky sõnul on aga ligikaudu 1 miljonist laenutingimuste ümbervormistamise katsest vaid 170 000 reaalselt käiku läinud.



Nagu ta oma hiljutises raportis tunnistab, et tulemus on talle suureks pettumuseks. Obama uut plaani rahastataks sellesama TARP-programmi raames.



Kui plaani eile kongressis tutvustati, oli seadusandjate kriitika lõikavalt terav: «Presidendi eesmärgid saavad teoks selleks ajaks, kui ta lapselapsed oma esimest kodu ostma hakkavad,» ütles järelevalve- valitsusreformide komitee juhtiv vabariiklane Darrell Issa.



Üks valitsusametnik ütles eile õhtul: «Nimetatud muudatused on mõeldud aitamaks vastutustundlikke koduomanikke, kes majanduskriisi tõttu on kannatanud ja kes ise selles süüdi ei ole.



Programm muudab laenumaksete tingimused paindlikumaks ning aitab laenuandjatel töötutele koduomanikele paremini vastu tulla ning aidata ka neid, kelle eluasemete väärtus hindade langedes hüpoteegist väiksemaks on kujunenud.»



«Nende muudatustega anname me 2012. aasta lõpuks 3-4 miljonile koduomanikule uue võimaluse,» ütles ametnik.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles