Teder: vee hinna määrus on seadustega vastuolus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Õiguskantsler Indrek Teder teatas eile, et Tallinna linnavalitsuse vee hinda kehtestav määrus on seadustega vastuolus ning vee hind pealinnas on põhjendamatult kõrgeks kruvitud.



Õiguskantsler on seisukohal, et linnavalitsuse määrus, millega kehtestati Tallinna veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad, on vastuolus nii ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse kui ka põhiseadusega.



Teder märkis, et turgu valitseva ettevõtte (AS Tallinna Vesi) teenuste hind tarbijaile peab seadusest lähtuvalt olema kulupõhine. Ettevõtte tulukus peab samal ajal olema mõistlik. Praegu valitsevat aga olukord, kus vee-ettevõtte tulud on pea kaks korda normaalsest suuremad.



Teder lisas, et kui üldiselt jääb vabas konkurentsis tegutsevate ettevõtete investeeringute tootlikkus seitsme ja üheksa protsendi vahele, siis Tallinna Vee puhul oli see näitaja üle 18 protsendi. «Väga raske on põhistada, et selline kasum on mõistlik, sest vabaturul sellist kasumit kunagi ei teki,» tõdes Teder. «Väga kasumlik äri on neil olnud.»



Õiguskantsler küsis sellise hinnapoliitika kohta selgitusi ka Tallinna linnavalitsuselt. Nimelt pidi linn hindade kehtestajana tagama, et need oleksid kulupõhised ja et vee-ettevõtja ei saaks ülemäärast kasumit.



Eile oli õiguskantsler sunnitud tõdema, et linna selgitused jäid paljuski arusaamatuks. «Seda oli keeruliselt ja kunstlikult põhjendatud,» märkis Teder. Tema hinnangul on Tallinna Vesi tänu kehtivale hinnapoliitikale suutnud oma kasumit suurendada jämedalt võttes poole võrra.



Õiguskantsler leidis, et tekkinud olukord on ebamõistlik ning  tallinlased maksavad veefirmale põhjendamatult kõrget hinda. Tederi kinnitusel peab lubamatu hinnatõus peatuma ning tulevikus peaksid Tallinna Vee hinnad tarbijaile alanema.



AS Tallinna Vesi loobus eile  kommentaaridest. Ettevõtte kommunikatsioonijuhi Priit Koffi sõnul oodatakse kõigepealt ära linnavalitsuse seisukoht.



Tallinna abilinnapead Eha Võrk ja Deniss Boroditš eile oma mobiiltelefonile ei vastanud ning nende kommentaare õiguskantsleri hinnangule saada ei õnnestunud.



«Õiguskantsler nägi analüüsi ja ettepanekute koostamisega peaaegu terve aasta vaeva,» vastati linnavalitsuse kommunikatsioonibüroost küsimusele, kas Tallinn kavatseb muuta veehinda puudutavat määrust. «Andke linnavalitsusele vähemalt 20 päeva – nagu soovis õiguskantsler – mahuka analüüsiga tutvumiseks.»



Eesti Omanike Keskliidu juhatuse liikme Urmas Reinsalu arvates näitab õiguskantsleri seisukoht, et linn on jätnud täitmata oma hoolduskohustused. Teisalt näeb Reinsalu linnavalitsuse käitumise taga ka selget huvide konflikti, kuna raskes eelarveolukorras püüab linn teenida börsifirmast võimalikult suurt omanikutulu.



Tema arvates peaksid nüüd linn ja Tallinna Vesi välja mõtlema tasaarvestussüsteemi, hüvitamaks eraklientidele senist põhjendamatult kõrget hinda. «Minu hinnangul on Tallinnas võimalik vee hinda kärpida 25 protsenti,» lisas Reinsalu.



Indrek Teder tegi Tallinna linnavalitsusele ettepaneku viia vee hinda kehtestav määrus kooskõlla seaduste ja põhiseadusega. Vastust ootab ta 20 päeva jooksul. Juhul kui linnavalitsus õiguskantsleri ettepaneku järgi ei toimi, lubas Teder pöörduda riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles