Kõrge töötuse tase julgustab välisinvestoreid Eestisse tulema

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi alguses toimus Elcoteq Tallinna uue tehase soolaleivapidu.MKMi kinnitusel on investorite huvi Eesti vastu taas tõusmas.
Märtsi alguses toimus Elcoteq Tallinna uue tehase soolaleivapidu.MKMi kinnitusel on investorite huvi Eesti vastu taas tõusmas. Foto: Liis Treimann.

Kui aasta tagasi oli välisinvestorite huvi Eestisse investeerimise vastu vähene, siis täna võib näha iga kuu järjest suuremat huvi tõusu, kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).


Ministeeriumi majanduspoliitika talituse juhataja Raul Allikivi sõnul on põhjuseks eelkõige see, et majanduskriis hakkab läbi saama ning ettevõtted peavad säilitama oma konkurentsivõime ka kriisijärgses maailmas.

Seega on järjest enam ringi liikumas endale asukohamaad otsivaid n-ö mobiilseid investeeringuid.

«Täna torkab ka Eesti võimaliku sihtmaana silma paremini kui varem - kui mõned aastad tagasi oli Eestis pea võimatu töötajaid leida, siis täna pakub suur tööpuudus võimalikule ettevõtjale valiku mõõduka palgasooviga kuid heade oskustega inimestest,» märkis Allikivi.

Ta lisas, et valitsuse suund eurole võtab osalt ettevõtetelt ära ka valuutariski ning riigi madal võlakoormus lisab lootust, et maksukoormus Eestis lähiaastatel ei tõuse.

Samas tõdes ministeeriumi esindaja, et majanduskriis on tõsiselt kahjustanud mitmete Põhjamaade ettevõtete konkurentsivõimet ning täna peavad nad edukad olemiseks tõsiselt üle vaatama oma kulude poole.

Üheks võimaluseks on osa oma tegevuse üleviimine madalama kulubaasiga riikidesse nagu Hiina, mujale arengumaadesse või teatud tegevus- või tootmisfunktsioonide puhul ka lähemale.

Eesti jääb taolistele ettevõtetele silma kui võrdlemisi lähedal asuv riik, kus kulud küll näiteks Hiinaga võrreldes oluliselt kõrgemad, kuid kus on oma eelised läheduse, paindlikkuse ning kultuurilise sarnasuse poolest.

«Praegu paistab trend, et oma tootmist paigutavad täna Eestisse ümber eelkõige need ettevõtted, kes siin juba kohal on - suurendatakse tegevusi Eestis samal ajal neid päritolumaal kokku tõmmates,» ütles Allikivi.

Tema sõnul tegeleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EASi) rahvusvahelistumise divisjon täna enam kui 50 otseinvesteeringu projektiga ning nende hulgas on sellisele kirjeldusele vastavaid projekte päris mitmeid.

«Selle aasta edenedes võib aimata Eesti-suunalise huvi jätkuvat tõusu,» hindas Allikivi.

Samas ei pidanud ta mõistlikuks ennustada, millises mahus sel aastal Eestisse välisinvesteeringuid voolab.

«Seda numbrit prognoosida ei ole mõtet, sest välisinvesteeringute puhul vaadatakse kogu riigis olevat summaarset välisinvesteeringute hulka ja statistikat mõjutavad tugevalt näiteks mõne rootslastele kuuluva panga sisetehingud.

Küll aga võib öelda, et kindlasti tuleb sellel aastal riigi toel Eestisse rohkem investeeringuid kui eelmisel aastal. Kui eelmisel aastal aitas EAS Eestisse tulla 20 välisinvesteeringul, siis sellel aastal see number kindlasti ületatakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles