Skype’i asutajad lõid uue riskifondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niklas Zenn­ström (vasakul) ja Janus Friis.
Niklas Zenn­ström (vasakul) ja Janus Friis. Foto: Skype

Skype'i kaasasutajad Niklas Zennström ja Janus Friis on saanud kokku muljetavaldava hulga riskikapitali uutesse ja murrangulistesse IT-firmadesse investeerimiseks.

Meeste poolt 2006. aastal Londonis asutatud riskikapitali grupp Atomico Ventures kogus oma teise fondi tarvis 165 miljonit dollarit - ajal, mil paljud projektid investorite leidmisega püstihädas on.

Zennströmi sõnul keskendub firma algstaadiumis tarkvara- ja internetifirmadele, mil on potentsiaali oma valdkonnas midagi innovaatilist korda saata.

Selline lähenemine on meeltmööda Briti ettevõtjatele, kes on kurtnud, et majanduslanguse käigus on investorid riskijulguse praktiliselt minetanud ning panustavad peamiselt turvalistele, küpses arengujärgus ettevõtmistele.

«Me otsime firmasid, kes on tarbijatele orienteeritud. Samuti väiksemaid ettevõtteid... kel puudub vajadus kõikjal maailmas müügi- ja turustuspersonali värvata ja pidevalt kasvu peale mõtelda, turgu juurde haarata,» ütles Zennström Financial Timesile. «Selliseid nagu Skype, Google ja Facebook - kui ärimudel töötab hästi, siis võib teha väga suuri käibeid, ilma et peaks ikka ja jälle kapitali juurde hankima.»

Zennströmi sõnul tuleb hästijuhitud ja lootustandvate firmade leidmiseks mõtelda väga avaralt, kuid olla ka kirurgiliselt täpne ja läbinägelik. Mitte mingil juhul ei tohi aga minna kergema vastupanu teed ja igasuguseid väljakujunenud teemasid, näiteks iPhone'i rakendusi või suhtlusvõrgustikke taga ajada, leiab ta.

Skype'i ehitasid üles peamiselt eestlastest arendajad. Atomico kavatseb küll kogu Euroopa suhtes silmad lahti hoida, kuid Zennströmi sõnul on uustulnukate peamine taimelava siiski London.

Majanduslanguse suhtes Atomico loomulikult immuunne polnud. Finantsinspektsiooni mullustest sissekannetest võib lugeda, et algselt loodeti kokku ajada 266 miljonit dollarit. «Väga jäigalt me alguses midagi paika ei pannud,» ütles Zennström. «Meile näib, et kokku sai just see õige summa. Kui raha oleks rohkem, ei pruugiks see ärimudel enam toimida.»

Atomico, ise küll vähemusaktsionär, on omaenda fondi suurim üksikinvestor. Ülejäänud rahad pani kokku suhteliselt väike investorite ring.

Praeguseks on portfellis muuhulgas piletite edasimüügi sait Viagogo, Brent Hobermani kodusisustus-sait Mydeco ning populaarne Twitteri uuenduste rakendus nimega Seesmic.
Atomico asutajad on tuntud kui «ebamugavate» ja mallepurustavate firmade finantseerijad. Samas juhatas Zennström tähelepanu sellele, et kuna Skype telefonikõnede hindadele survet hakkas avaldama, avastasid telekomid omakorda uusi ärivõimalusi, näiteks lairiba valdkonnas. Ning see tuleb tarbijatele vaid kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles