Eesti farme kimbutab viiruslik seataud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emis põrsastega.
Emis põrsastega. Foto: Margus Ansu

Eesti farmides on hakanud levima viiruslik seataud, mis pole ohtlik inimesele, kuid võib tuua suurt kahju farmiomanikule.

«Kui asi oleks väga tõsine, oleks riik ammu sekkunud, antud juhul see viirus mingeid erakorralisi kitsendusmeetmeid ega karantiini ei nõua,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Loomatauditõrje seadus kehtib aga igal ajal ja selle järgi peab loomaomanik karja uuendades veenduma, et juurde toodavad loomad on terved. Ta peab piirama vajadusel kõrvaliste isikute juurdepääsu ja kasutama sissepääsu juures desovahendeid. Kindlasti tuleb suhelda ka loomaarstiga.

Seni on teateid kõnealusest seataudist olnud Lääne-Virumaalt, samuti Jõgeva- ja Tartumaalt Maaülikooli katsefarmist.

Kuna iga kümnes nakatunud loom võib surra ja ka ülejäänud kaotavad kõhulahtisuse tõttu kaalus, siis võib taud farmiomanikele suurt kahju tekitada. Teistele loomadele ja inimesele taud Pärteli sõnul ohtlik ei ole ja enamus haigestunuid tervistub ise. Viirus levib samamoodi nagu gripiviirus inimeste seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles