Looduskaitsjad: Saaremaa süvasadama tegevuse laiendamisega pidanuks arvestama kohe

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa süvasadam.
Saaremaa süvasadam. Foto: Rauno Lahi.

Eestimaa Looduse Fond leiab, et Saaremaa süvasadama võimaliku laiendamise keskkonnamõjusid tulnuks hinnata juba enne sadama rajamist.


«Kui sadamat rajati, oli tegelikult arvata, et ega see kasutus nii piiritletuks jää,» tõdes Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Jüri-Ott Salm ajalehele Meie Maa. «Arvan, et oleks olnud korrektne juba toona viia läbi keskkonnamõju hinnang selles ulatuses, et käsitleda sadama aastaringset kasutamist.»

Salmi sõnul oli oodata, et AS Tallinna Sadam taotleb keskkonnaministeeriumilt süvasadama jaoks uut keskkonnamõjude hindamist.

AS-i Tallinna Sadam kinnitusel pole seni teostatud seirete tulemuste ja ekspertide arvamuse kohaselt Saaremaa sadama tegevus looduskeskkonda mõjutanud.

Salm kostis aga, et senise kasutusintensiivsusega – üksikute ristluslaevade vastuvõtmine aastas – ongi mõjud keskkonnale väikesed.

«Üks asi, mis laiendamisega ja laevaliikluse tihenemisega seoses suureneb, on võimalike riskide oht,» rääkis ta. «Kui vaatame seda, mis toimub Soome lahel ja kuivõrd palju juhtub laevadega eelkõige inimliku faktoriga seotud õnnetusi – madalikele ja karidele sõitmist ja sellega seoses naftareostust. Viimane aga mõjutab otseselt nii linnustikku kui kalastikku. Siin ei ole mingil tehnoloogial enam pistmist sellega, et neid õnnetusi ära hoida.»




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles