Karm talv näitas oma väge ka viljapuude peal

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljapuud pidid üle elama karmi talve.
Viljapuud pidid üle elama karmi talve. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tänavune paksu lume ja kõva külmaga talv näitas oma väge ka viljapuude peal ja seetõttu tuleb sel kevadel aias toimetama hakates harjumuspärasest erinevalt tegutseda.

Esiteks painutas raske lumekoorem oksi ja seetõttu on üsna paljud puuvõrad vormist väljas. Halvematel juhtudel on osa oksi ka rebenenud ja murdunud, kirjutas

Aiandus.ee

.

Teiseks tekitas pikka aega madalal püsinud õhutemperatuur kahjustusi õrnematele liikidele. Samas on kriitiline aeg veel ees - praegune ööpäevane temperatuurikõikumine ulatub koguni paarikümne kraadini ja see võib pakasest vigastatud taimekudedele lisalöögi anda.

Kuigi varakevadel võib tavaliselt juba puude võrasid kujundama hakata, oleks sel aastal targem jätta näiteks kirsi- ja ploomipuude lõikamine suveks. Siis on lehed saavutanud täissuuruse ja selge, millised oksad elus, millised mitte.

Õunapuude lõikamisega võib olla julgem. Samas on õhutemperatuuri poolest riukalikku aega veel paar nädalat ja üllatused pole välistatud.

Lõikustöödest aga tänavu mingil juhul ei pääse. Kui rasked lumemütsid on oksi murdnud, vajavad need tagasilõikamist või puud murdehaavade tohterdamisest. Ka tuleb ette võtta tavalisest märksa rohkem okste koolutamist ja põõsaste toestamist.

Rebenenud okste puhul on soovitatav see esmalt kääridega ära lõigata, seejärel peaks haava aianoaga siluma ning viimaks lõikekoha haavapeitsi või aiavahaga katma.

Kui puude kallal on käinud metskitsed või põdrad, siis tuleks näritud oksad lõigata tagasi lähima sobiva asetusega pungani.

Taimi kimbutanud pakase tõttu tuleks tavalisest tähelepanelikum olla ka istikuid ostes. Istikut valides peaks muu hulgas uurima ka selle tüve. Kui seal on näha tumenenud kooreringi, siis on tegemist külmakahjustusega. Selline istik võib esialgu lehtida ja koguni õied lahti lüüa, kuid kuivab suvel äkki ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles