Suurbritannia käendab General Motorsi laene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opel GTE Flextreme.
Opel GTE Flextreme. Foto: AFP / Scanpix

General Motorsil õnnestus eile Opel/Vauxhalli ümberkorraldamisel kaks esimest tõket ületada: Briti valitsus lubas laenusid käendada ning kokkuleppele jõuti Hispaania ametiühinguga.


Suurbritannia tõotas anda GMile kahe Vauxhalli tehasele laenugarantii 270 miljoni naelsterlingile. Majandusminister lord Mandelson ütles, et seega on päästetud nii Ellesmere Porti ja Lutoni tehased kui nende 4700 töötajat.

«Ma lubasin General Motorsit toetada ja nüüd on asi otsustatud,» ütles ta Financial Timesile. «Need on esmaklassilised tehased, kus töötavad esmaklassilised inimesed.»

Samal ajal nõustusid Hispaania ametiühingujuhid Opeli suurima, Figueruelases paikneva tehase osas palkade külmutamise ja koondamistega.

Ametiühing Comisiones Obreras ütles oma pressiteates, et nad nõustuvad tänavust ja 2011. aastat puudutavate palgakülmutustega ning kaheprotsendilise palgatõusuga aastatel
2012 ja 2013. GM kärbib tehase 6300-liikmelist töökollektiivi 900 inimese võrra, varajase pensionile jäämise või tööjõu amortisatsiooni abil.

Opeli pressiesindaja sõnul annavad positiivsed arengud Suurbritannias ja Hispaanias alust loota, et läbirääkimised lõpevad ka mujal Euroopas hästi. GM plaanib kulutada Opel/Vauxhalli ümberstruktureerimiseks 3,7 miljardit eurot, millest 1,8 miljardit peaksid tulema laenude ja garantiide näol neist viiest riigist, kus GMil Euroopas tehaseid on: Suurbritanniast, Saksamaalt, Hispaaniast, Poolast ja Austriast.

Saksamaal, kus Opeli 48 000 töötajast ligikaudu pooled endale autode ehitamisega leiba teenivad, venivad läbirääkimised aga ilmselt veel mõnda aega. Nimelt arutavad Saksa valitsuse ja liidumaade ametnikud siiamaani GMi poolt palutud laenugarantiide küsimust ning paluvad ikka ja jälle mõnda punkti täpsustada.

Kantsler Angela Merkel ei ole GMi suhtes just hästi meelestatud pärast seda, kui ameeriklased Opeli endale jätsid ning Saksa valitsuse soosiku, Kanada firma Magna ostupakkumise ära põlgasid.

Ellesmere Porti parlamendiesindaja Andrew Miller ütles, et lord Mandelson tuli läbirääkimistega hästi toime. «Ta pidas Angela Merkeliga maha partii pokkerit ja võitis,» ütles Miller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles