Gaasiga kütmine läheb kallimaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid tagasi gaasikütte kasuks otsuse langetanud Kalev Kääramees ütles, et hinnatõus talle ei meeldi, kuid samas pole võimalik valida ka teist gaasitarnijat.
Aastaid tagasi gaasikütte kasuks otsuse langetanud Kalev Kääramees ütles, et hinnatõus talle ei meeldi, kuid samas pole võimalik valida ka teist gaasitarnijat. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Gaas tõstab 1. maist koduklientidele müüdava maagaasi hinda keskmiselt 18 protsenti, kütteks kasutatav gaas kallineb 20 protsenti.



«Kui tööd ja leiba jagub, eks siis elan üle, aga ega see hea uudis ole,» ütles Tallinnas Koplis Sirbi tänaval oma poolt maja gaasiga küttev Kalev Kääramees.


Tema soojustatud maja gaasiarved 57 ruutmeetrise elamise eest ulatuvad talvekuudel 2000 krooni kanti.



Ämm, kes elab analoogilises korteris samas lähedal, maksab kuus 600 krooni enam, sest temal on maja soojustamata. «Ma ei julge ämmale hinnatõusust kõssatagi,» lausus mees.



Kääramees lisas, et otsus gaasikütte kasuks sai tehtud 30 aastat tagasi ja nüüd teisele küttele üleminek nõuaks suuri investeeringuid. «Ega meil teist gaasitarnijat ju valida ole,» viitas ta monopoli suvale.



Tallinnas Meriväljal maja omava Henrik Igasta sõnul oli ette teada, et gaas kallineb. «Talvel on arved laes, suvel jälle pea olematud. Kui ikka maaküte gaasi omast odavamaks muutub, siis tuleb ühel hetkel tõenäoliselt selle kasuks otsustada,» lausus ta.



Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov põhjendas hinnatõusu vajadust masuudi kallinemisest tingitud gaasi sisseostuhinna suurenemisega. Ta juhtis tähelepanu, et mullu langetas Eesti Gaas kaks korda gaasi hinda ja kokkuvõttes oli see langus suurem kui nüüd plaanitav tõus. Mais aset leidvast hinnatõusust teatas ettevõte eelmise aasta septembris ka ette.



Kotovi sõnul on tänavune pikk ja külm talv kasvatanud gaasi tarbimist võrreldes mullusega 21 protsenti ning ka kodutarbijad on oluliselt enam gaasi kasutanud. Ligi 90 protsendi kogu tarbitavast gaasist läheb kütteks.



150–200 ruutmeetri suurune maja kasutab aastas ligikaudu 2000–2500 kuupmeetrit gaasi. Sellise hoone gaasiga kütmine kallineb uue, mais kehtima hakkava hinnakirja järgi keskmiselt 1822 krooni aastas ehk 152 krooni kuus.



Pliidi korral jääb gaasi aastatarbimine tavaliselt alla 100 kuupmeetri, ehkki ka siin sõltub tegelik kulutamine toidu tegemise sagedusest ja muudest harjumustest. Arvestuste järgi lisandub ainult gaasipliidi kasutajale aastas umbes 130 krooni, mis teeb 11 krooni kuus.



Selle aasta lõpul esitab Eesti Gaas kõigile kodutarbijatele arve, millega tehakse tasaarvestus vastavalt tegelikule gaasi impordihinnale ja konkurentsiameti kooskõlastatud müügimarginaalile. Selline nõue on sisse kirjutatud maagaasiseadusse.



Konkurentsiameti raudtee- ja energiateenistuse juhataja Külli Haab ütles, et uue seaduse järgi on Eesti Gaasil turgu valitseva ettevõttena kohustus kooskõlastada ametiga vaid kasumimarginaal ja lõpphinna tarbijale kujundab ettevõte ise. Amet kontrollib kord aastas marginaali vastavust kehtestatule.


Haabi sõnul on gaasi sisseostuhind viimasel ajal tõesti tõusnud ja seega Eesti Gaasi hinnatõstmine põhjendatud.



Hind sõltub tarbimisest


Gaasi tarbimine    Uus hind    Vana hind    Muutus (kr)


aastas (m³)                (kr/m³)            (kr/m³)



Üle 750 (küte)                6,7               5,89                   0,8


200–750                       7,7               6,73                   0,97


Alla 200                         10,3             9,01                   1,29


Allikas: Eesti Gaas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles